Мінекономрозвитку: За нашими оцінками, зростання ВВП України у 2018 році становило 3,2%

У Мінекономрозвитку підкреслили, що зростання могло бути вищим, але деякі види промисловості продемонстрували негативні результати діяльності
Фото: National Bank of Ukraine / Flickr

Основним джерелом економічного зростання у 2018 році був внутрішній попит, що позитивно позначилося на сільському господарстві, будівництві й торгівлі, зазначили в Міністерстві економічного розвитку України.

Міністерство економічного розвитку України прогнозує, що зростання ВВП України за підсумками 2018 року становило 3,4%, повідомляють на сторінці відомства у Facebook.

"На 3,4% зріс ВВП України у IV кварталі 2018 року порівняно з аналогічним періодом у 2017 році. У цілому, за нашими оцінками, зростання ВВП у 2018 році складе 3,2%. Основним джерелом економічного зростання був внутрішній попит – споживчий та інвестиційний, що позитивно відобразилося на сільському господарстві, будівництві і торгівлі", – зазначили в Мінекономрозвитку.

У відомстві додали, що зростання могло бути вищим, але деякі види промисловості продемонстрували негативні результати діяльності. Це пояснюється агресією з боку Росії, зокрема обмеженнями діяльності економічних суб'єктів і блокуванням морських портів Азовського моря, підкреслили в міністерстві.

За прогнозами Нацбанку України, зростання ВВП за підсумками 2018 року становило 3,4%, а у 2019 році сповільниться до 2,5%.

Держстат опублікує остаточні дані про ВВП у 2018 році в березні цього року. Головний експерт ради НБУ, фінансист Віталій Шапран прогнозує, що зростання ВВП минулого року стане історичним рекордом за останні сім років.