Мінфін України назвав п'ять найбільших програм із підтримки місцевих бюджетів 2021 року

Найбільші п'ять програм із підтримки місцевих бюджетів сумарно становлять 142,4 млрд грн, повідомили в Мінфіні
Фото: depositphotos.com
2021 року місцеві бюджети отримають більше ніж 160 млрд грн субвенцій і дотацій, повідомили в Міністерстві фінансів України.

Міністерство фінансів України оприлюднило п'ять найбільших програм держбюджету 2021 року, спрямованих на підтримку місцевих бюджетів. Сумарно вони становлять 142,4 млрд грн, повідомив 16 березня пресцентр Мінфіну.

У першу п'ятірку програм увійшли:

  • Освітня субвенція (99,6 млрд грн). Спрямовують на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників. Найбільше передбачено для Дніпропетровської області – 7,3 млрд грн.
  • Субвенція на будівництво і ремонт доріг (18,1 млрд грн). Призначено для фінансування будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах. Найбільше передбачено для Києва – 1,81 млрд грн.
  • Базова дотація (15,7 млрд грн). Є інструментом підвищення фіскальної спроможності місцевих бюджетів. Найбільше передбачено для Закарпатської області – 1,45 млрд грн.
  • Додаткова дотація на утримання закладів освіти та охорони здоров'я (5,9 млрд грн). Спрямовують на поточні витрати середньої освіти, зокрема заробітну плату непедагогічного персоналу й оплату енергоносіїв у закладах охорони здоров'я. Найбільше передбачено для Дніпропетровської області – 369,3 млн грн.
  • Субвенція на здійснення підтримки окремих закладів і заходів у системі охорони здоров'я (3,1 млрд грн). Спрямовують на держпрограми соцзахисту і соціального забезпечення, забезпечення проведення судово-психіатричних експертиз, оплату витрат спецзакладів із надання психіатричної допомоги. Найбільше передбачено для Дніпропетровської області – 268 млн грн.

Верховна Рада ухвалила закон про держбюджет України на 2021 рік 15 грудня. 25 грудня його підписав президент України Володимир Зеленський. В Офісі президента повідомляли, що доходи бюджету передбачено в обсязі 1,084 трлн грн. Видатки держбюджету – 1,32 трлн грн. Граничний обсяг дефіциту визначили на рівні 246,6 млрд грн.