Мінфін України провів рекордний цього року аукціон із продажу держоблігацій

Купівля ОВДП із боку нерезидентів посилила курс гривні, зазначив фінансовий експерт
Фото: National Bank Of Ukraine Національний банк України / Flickr
Міністерство фінансів України 8 червня провело рекордний 2021 року аукціон із продажу облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП). Про це пресслужба міністерства написала у Facebook.

Міністерство запропонувало інвесторам шість випусків цінних паперів у національній валюті та один випуск в іноземній валюті. Строк обігу держблігацій у гривні – шість місяців, один, півтора, два, три роки і п'ять років. Строк обігу облігацій в американських доларах становить один рік.

"Від розміщення державних цінних паперів у національній валюті до державного бюджету було залучено 14,161 млрд грн. Середньозважена дохідність шестимісячних ОВДП склала 8,99%, однорічних – 11,19%, півторарічних  11,30%, дворічних 12,05%, а трирічних 12,30%", – повідомили в релізі.

У Мінфіні зазначили, що вперше цього року випустили довгостроковий інструмент із погашенням у травні 2026 року, попит на який перевищив пропозицію у понад два рази. Середньозважена дохідність п'ятирічного паперу становить 12,52%.

"Від розміщення номінованих в іноземній валюті ОВДП було залучено $182 млн. Середньозважена ставка дохідності за однорічними ОВДП у доларах США склала 3,70%. За підсумками аукціонів до державного бюджету залучено в еквіваленті 19,1 млрд грн", – підкреслили в повідомленні.

Старший фінансовий аналітик інвестиційної групи ICU Тарас Котович оцінив обсяг придбання ОВДП на аукціонах із боку нерезидентів у 3–4 млрд грн. Це, на його думку, посилило курс гривні 8 червня до 27,11 грн за долар і може підвищити його 9 червня. Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

"Попит на гривневі папери виріс сьогодні майже втричі, а на п'ятирічні вдвічі перевищував пропозицію", – зазначив експерт.

Контекст:

Від початку року Мінфін провів 22 аукціони, про це свідчать дані сайта міністерства.

Станом на 8 червня, за даними Національного банку України, обсяг ОВДП за номінально-амортизаційною вартістю становить 977 млрд грн. Найбільшими власниками ОВДП є банки (у них державних цінних паперів на 498,5 млрд грн), НБУ (318,8 млрд грн) і нерезиденти (100,4 млрд грн).