Міністр фінансів України про роботу митниці: Дивно, що план виконується точно на 100%, не більше і не менше

Марченко: Щодо митниці було відчуття, що загалом добре, але не до кінця

Фото: mof.gov.ua

Міністр фінансів України Сергій Марченко вважає ненормальним, коли митниця починає виконувати план після того, як її "струснуть".

Державна митна служба України, коли її очолював Ігор Муратов, могла стати ефективним відомством, але цього не сталося. Про це міністр фінансів Сергій Марченко заявив "Цензор.НЕТ" в інтерв'ю, опублікованому 8 вересня.

"Він мав шанс стати керівником митниці, яка поступово перетворюється на ефективну, якісну і прозору сервісну службу. Для цього треба бути готовим до змін і новацій. Однак він виявився дещо несамостійним", – сказав він.

За словами міністра, він помічав, що Муратов не готовий виконувати деякі поставлені перед ним завдання.

"Щотижнева апаратка в міністерстві, куди запрошені керівники податкової, митниці, казначейства... Там оцінюємо досягнуті результати і ставимо нові завдання. І там з'являється відчуття тихого саботажу реформи митниці. При тому, що план надходжень виконувався, попри кризу і падіння імпорту. Дивно, що план виконується точно на 100%. Не більше і не менше", – пояснив Марченко.

Він зазначив, що в Державній податковій службі ситуація була іншою.

"У перший місяць там було плюс 3,6 млрд грн перевиконання, далі – плюс 5–6 млрд, у серпні – плюс 14 млрд грн до плану. Там немає такого, що точно виконали місячний план і сидимо склавши руки. А щодо митниці було відчуття, що загалом добре, але не до кінця. От їх струснули – і вони почали план виконувати. А якщо сильніше струснути, ще краще працюватимуть? Ну, це ж ненормальна ситуація", – заявив глава Мінфіну.

19 серпня Кабінет Міністрів України призначив тимчасовим виконувачем обов'язків голови Державної митної служби Андрія Павловського. До нього цю посаду обіймав Муратов.