Міністра фінансів України на рік обрали головою ради керівників Світового банку та МВФ

Марченко про своє обрання: Це сталося вперше за 30 років членства України в СБ та МВФ
Фото: Sergii Marchenko / Facebook
Міністра фінансів України Сергія Марченка обрали головою ради керівників Світового банку та Міжнародного валютного фонду на 2023 рік. Про це він сам повідомив 14 жовтня у Facebook.

"Таке рішення було ухвалено одностайно всіма керуючими країнами – членами групи Світового банку та Міжнародного валютного фонду. Це сталося вперше за 30 років членства України в СБ та МВФ", – наголосив міністр.

Марченко зазначив, що за 30 років Україна створила із цими інституціями надійні та прозорі партнерські відносини, та висловив подяку друзям і партнерам України за довіру.

"Це велика честь представляти Україну на міжнародній фінансовій арені. Новий статус дозволить збільшити ефективність співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та країнами – членами Світового банку та МВФ", – наголосив він.

Щороку Світовий банк і МВФ обирають голову ради керівників на основі регіональної ротації. У 2023 році головування перейде до країн – членів Європи та Центральної Азії, пояснили в Мінфіні.

Серед основних обов'язків: головування на пленарному засіданні щорічних зборів за участю міністрів фінансів, голів центробанків країн – членів МВФ і Світового банку, а також керівництва МВФ та Світового банку.

Водночас голова ради керівників протягом року очолює спільний комітет із нагородження виконавчих директорів та їхніх заступників, спільний процедурний комітет і процедурний комітет Багатостороннього агентства з інвестиційних гарантій. 

Контекст:

МВФ і Світовий банк посилено допомагають Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ. Зокрема, Світовий банк створив трастовий фонд для підтримки України, поповнити який можуть різні країни. Міжнародний валютний фонд створив спецрахунок для спрямування грошей країн-донорів Україні.

Усього Світовий банк мобілізував майже $13 млрд як екстрене фінансування для України. МВФ у березні виділив Україні перші $1,4 млрд термінової допомоги, а у жовтні Україна отримала ще $1,3 млрд.