Міжнародні резерви України у травні зросли до $37,3 млрд. Це рекорд за 11 років – НБУ

У травні міжнародні резерви України зросли на 4%
Фото: National Bank of Ukraine (NBU) / Flickr
Міжнародні резерви України станом на 1 червня сягнули $37 млрд 311 млн. Про це повідомила пресслужба Нацбанку України 6 червня.

У НБУ зазначили, що у травні резерви зросли на 4% й оновили 11-річний максимум. Найбільший обсяг було зафіксовано в серпні 2011 року.

"Міжнародні резерви збільшилися завдяки стійким і ритмічним надходженням від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти Національним банком і боргові виплати країни в іноземній валюті", – ідеться в повідомленні.

На валютні рахунки уряду в Національному банку у травні надійшло $4,3 млрд. Із цієї суми 1,6 млрд – макрофінансова допомога від Євросоюзу, $1,25 млрд – допомога від США через трастовий фонд Світового банку, $1 млрд – від розміщення облігацій внутрішньої держпозики і $383,1 млн – від Світового банку.

За обслуговування й погашення державного боргу в іноземній валюті уряд України виплатив $842,2 млн. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду $195,5 млн.

Також у травні НБУ продав на валютному ринку майже $2 млрд і викупив у резерви $63,3 млн. Отже, чистий продаж валюти НБУ минулого місяця зріс до $1,9 млрд. 

"Це відбулося на тлі вичерпання сезонного чинника (збільшення продажу валюти аграріями для проведення посівної), а також з огляду на складнощі з експортом продовольства в сусідні країни й через "зерновий коридор". Водночас надходження від міжнародних партнерів були помітно більшими, ніж обсяги інтервенцій НБУ із продажу валюти, що здійснювалися для покриття різниці між попитом і пропозицією на валютному ринку України", – ідеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначили, що поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,9 місяця майбутнього імпорту.

Контекст:

Станом на 1 січня 2023 року міжнародні резерви України сягнули $28,491 млрд.

За 2022 рік, більшу частину якого Україна протистояла російській агресії, міжнародні резерви України скоротилися на 7,9%.