МВФ схвалив Україні новий кредит. ЗМІ назвали його рекордним для країни, що воює

Кредитну програму розраховано на чотири роки
Фото: imf.org
Виконавча рада Міжнародного валютного фонду затвердила чотирирічний пакет фінансування України в розмірі $15,6 млрд. Про це 31 березня повідомляє Reuters.

За даними агентства, кошти виділяють "на забезпечення нагальних потреб у фінансуванні країни, яка і далі обороняється від вторгнення Росії".

Reuters зазначає, що цей кредит є найбільшим для України з початку повномасштабної війни і першим великим пакетом, схваленим МВФ для країни, в якій тривають воєнні дії.

24 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляв, що нова кредитна програма розрахована на 48 місяців і матиме два етапи. Вона допоможе Україні залучити гроші від інших міжнародних партнерів і профінансувати усі основні видатки бюджету на цей рік, заявив він.

Як повідомляли в Нацбанку України, фінансування за програмою спрямують на підтримку фіскальної, зовнішньої, цінової і фінансової стабільності, а також поступове економічне відновлення України в повоєнний період та у процесі приєднання країни до ЄС.

Контекст:

Українська влада заявляла, що цього року країна зіткнеться з дефіцитом бюджету у розмірі $38 млрд. Як пояснював Шмигаль, щоб профінансувати бюджет України, $10 млрд нададуть США, €18 млрд протягом року виділить ЄС. Окрім того, Україна очікує на позгодження програми кредитування МВФ.

17 лютого в Україні завершилася робота місії Міжнародного валютного фонду, яка оцінювала ситуацію в країні. За її підсумками Україна і МВФ домовилися на рівні персоналу про перегляд моніторингової програми, повідомили у Фонді. 20 лютого директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва побувала з візитом у Києві й зустрілася з президентом України Володимиром Зеленським і Шмигалем. Прем'єр за підсумками зустрічі заявив, що уряд країни розраховує на старт програми МВФ у розмірі $15 млрд.

21 лютого Георгієва повідомила, що МВФ готовий надати значну економічну підтримку Україні.