На брухті, автомобілях та оренді "Укроборонпром" заробив за вісім місяців понад 20 млн грн

"Укроборонпром" виставив на аукціон своє майно і заробив 21,6 млн грн
Фото: ukroboronprom.com.ua

Державний концерн "Укроборонпром" виставив майно в оренду на чотирьох аукціонах. Окрім того, концерн продавав металобрухт і списані автомобілі.

Підприємства державного концерну "Укроборонпром" за вісім місяців цього року провели 480 аукціонів, заробивши на оренді та продажу майна 21,6 млн грн. Про це повідомили 17 вересня у пресслужбі концерну з посиланням на директорку із закупівель "Укроборонпрому" Надію Бігун.

Із 480 аукціонів чотири стосувалися оренди, на інших концерн продавав майно, переважно брухт і списані автомобілі.

Бігун сказала, що ухвалення закону України "Про оренду державного та комунального майна", з одного боку, і відсутність підзаконних актів до нього  з іншого, затримали оренду державного майна в Україні щонайменше на пів року.

"І лише місяць тому були ухвалені останні підзаконні акти, які дозволяють держпідприємствам виходити на прозору оренду майна", – розповіла Бігун.

За її інформацією, чотири аукціони "Укроборонпрому" з оренди майна не потрапляють під дію цього закону.

"Заводи "Маяк" та "Радар" не є класичними держпідприємствами, це публічні акціонерні товариства. Тому продаж свого майна через ProZorro. Продажі є їхньою власною ініціативою", – додала вона.

У концерні підкреслили, що наразі оренда держмайна відбувається через відкриті аукціони на "ProZorro.Продажі".

Заступник гендиректора концерну Мустафа Найєм у квітні говорив, що "Укроборонпром" ліквідують, а замість нього створять шість корпорацій, які спеціалізуватимуться на ракетобудуванні, авіабудуванні, бронетехніці, радарних і морських системах, а також на авіаремонті.

10 вересня стало відомо, що генеральний директор державного концерну "Укроборонпром" Айварас Абромавичус написав заяву про звільнення.

Підприємства "Укроборонпрому" розробляють та виготовляють зброю і техніку, ведуть наукову діяльність та експортно-імпортні операції. До складу концерну входять 10 конструкторських бюро і приблизно 100 державних підприємств і заводів в основних стратегічних галузях оборонної промисловості країни. На підприємствах "Укроборонпрому" працює приблизно 67 тис. осіб, ідеться на сайті концерну.