На виконання розпорядження уряду ще один обленерго України почав повідомляти боржників про від'єднання

Під'єднання відбувається протягом трьох – пʼяти днів з моменту розрахування за борги, розповіли у "Львівобленерго"
Фото: vartonews.com.ua

Оператор системи розподілу "Львівобленерго" почав надсилати людям, які сформували борги за електроенергію, повідомлення про від'єнання, заявила речниця компанії Галина Петрушка в коментарі "Суспільному".

За її словами, постачальник електроенергії надіслав компанії листи щодо припинення енергозабезпечення боржників. Орієнтовно у Львівській області є 2 тис. побутових боржників, яких мають від'єднати від мережі.

"Усі боржники отримали листи з попередженнями. Тому в них є час, аби заплатити за отримані послуги, щоб не сталося цього відімкнення. Це дуже важливий момент", – сказала вона.

Петрушка додала, що від'єднання від електропостачання – це досить складний для споживача процес, який може тривати деякий час. Тобто не буде таких ситуацій, коли в день від'єднання від мережі одразу повернуть електропостачання. Вона пояснила, що після від'єднанння буде сформовано рахунок на повторне приєднання і протягом трьох – пʼяти днів з моменту, коли споживач розрахується з боргами, "Львівобленерго" зможе під'єднати його до електропостачання.

"Користуючись нагодою, звертаюся до боржників, усе ж таки погасити цей борг і не створювати таких ситуацій некомфортних, тим більше в зимовий час", – підкреслила вона.

Контекст:

6 березня 2022 року уряд ухвалив рішення не штрафувати за невчасну оплату комунальних послуг. Також Кабінет Міністрів заборонив зупиняти надання комунальних послуг у разі їх несплати. 15 серпня президент України Володимир Зеленський підписав закон, який заборонив стягнення з деяких організацій і фізичних осіб боргів за житлово-комунальні послуги на період дії воєнного стану.

Кабінет Міністрів України постановою №1405 від 29 грудня 2023 року вніс зміни до кількох попередніх постанов щодо оплати житлово-комунальних послуг. Документ, зокрема, скасовує положення постанови №206, ухваленої 5 березня 2022 року, яка забороняла нараховувати й стягувати неустойку (пеню, штраф) на заборгованість за житлово-комунальні послуги для населення, а також припиняти надання послуги в разі несплати.

Тепер мораторій на припинення надання комунальних послуг діятиме лише на окупованих територіях і там, де тривають бойові дії, а також якщо нерухомість було пошкоджено внаслідок бойових дій, ідеться в постанові. У разі пошкодження житла власник має поінформувати виконавця комунальної послуги.