"Нафтогаз" просить Кабмін ліквідувати монополію компаній Фірташа на ринку постачання газу для населення

"Нафтогаз" закликає забезпечити прозорість функціонування ринку розподілу газу
Фото: ЕРА

"Газзбути", більшість яких належить Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа, – непотрібні посередники на ринку газу для населення, уважають у компанії "Нафтогаз України".

НАК "Нафтогаз України" просить Кабінет Міністрів, Національну комісію, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, та Антимонопольний комітет України ліквідувати монополію компанії Group DF, що належить бізнесменові Дмитру Фірташу, на ринку постачань газу для населення. Про це повідомляє прес-служба компанії.

"Нафтогаз" звертає увагу на те, що так звані газзбути – псевдопостачальники газу, переважна більшість яких належить Group DF, – є непотрібними посередниками на ринку газу для населення, не несуть відповідальності та ризиків, пов'язаних із постачанням газу, та не створюють додаткової цінності для споживачів", – йдеться в повідомленні.

"Нафтогаз" також закликає, згідно з вимогами чинного законодавства України, забезпечити прозорість функціонування ринку розподілу газу – природної монополії, також контрольованої переважно Group DF", – додали в прес-службі.

У компанії заявили, що готові запропонувати на розгляд уряду рішення, яке "дозволить усунути із процесу постачань газу населенню з ресурсів "Нафтогазу" непотрібних посередників від Group DF".

"У такому разі газ зі свого ресурсу безпосередньо постачатиме "Нафтогаз". При цьому будь-які інші компанії, які виконуватимуть функції повноцінного постачальника, зможуть постачати газ для цієї категорії споживачів із інших ресурсів", – йдеться в повідомленні.

У "Нафтогазі" зазначили, що GroupDF контролює значну частину розподілу газу.

"В Україні компанії – оператори розподільних мереж (так звані облгази) є чи не найзакритішими учасниками ринку. Зокрема "Нафтогазу" невідомо, кому саме і в яких обсягах постачається пільговий газ із ресурсів НАК для побутових та інших споживачів і чи не постачається насправді частина цих обсягів промисловим клієнтам", – заявили в компанії. 

Також у НАК заявили, що на відміну від інших операторів природних монополій облгази не користуються системою електронних державних закупівель ProZorro, не розкривають своїх витрат "у доступній для аналізу формі", тому споживачам невідомо, наскільки обгрунтованими є їхні витрати, які потім ураховуються в тарифах на розподіл. 

Як повідомляло видання "Цензор.НЕТ", компанії Фірташа контролюють 70% облгазів. Більшість активів бізнесмен придбав у 2012 році. Продані Фірташу облгази отримали державні газорозподільні мережі на правах безкоштовної оренди.