НАЗК перевірило 3 тис. е-декларацій, 10 із них передало до НАБУ – Радецький

Радецький: Станом на 2 квітня до НАЗК подано 1,195 млн декларацій
Фото: Ruslan Radetzky / Facebook

Національне агентство з питань запобігання корупції перевірило майже три тисячі е-декларацій, 10 із них передало до Національного антикорупційного бюро України, заявив заступник голови відомства Руслан Радецький.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) завершило перевірку майже трьох тисяч електронних декларацій, дані щодо 10 із них передано до Національного антикорупційного бюро України, майже 17 протоколів передані до суду, заявив в ефірі телеканала "Інтер" заступник голови НАЗК Руслан Радецький.

За його словами, станом на 2 квітня до НАЗК подано 1,195 млн декларацій.

"Загалом на сьогодні ми провели перевірку майже трьох тисяч суб'єктів декларування. Звичайно, це не та цифра, яку суспільство хоче чути й бачити. Але я хочу зазначити, причина полягає в самій організації забезпечення реєстру – четвертого й п'ятого блоку, що дають змогу автоматично перевіряти всі декларації", – заявив Радецький.

Він додав, що збільшити кількість перевірених е-декларацій можна шляхом автоматизації процесу, що передбачено законодавством, однак такої системи поки що не існує.

Уведення електронного декларування було однією з вимог Європейського союзу для реалізації безвізового режиму з Україною. 30 жовтня 2016 року завершився перший етап подання е-декларацій українськими чиновниками, 1 січня 2017 року розпочався другий.

Відповідно до п. 1 ст. 45 закону "Про протидію корупції", особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, повинні були подати електронні декларації до 1 квітня.