Нардепка Буймістер: Підвищення тарифу на постачання електроенергії не вирішує питання з боргами на енергоринку, а перекладає тягар на бізнес

Буймістер: Субсидії населенню ми не маємо компенсувати коштом промислових споживачів, маємо знаходити бюджетні механізми
Фото: Людмила Буймістер / YouTube
Якщо нескінченно підіймати тариф на постачання електроенергії, в Україні не залишиться споживачів і промисловості, заявила нардепка від "Слуги народу" Людмила Буймістер.

Підвищення тарифу на постачання електроенергії не вирішує проблему заборгованості на енергоринку, уряд має інші механізми, які потрібно задіяти. Про це виданню "ГОРДОН" заявила народна депутатка України, членкиня фракції "Слуга народу" Людмила Буймістер.

"Якщо ми будемо нескінченно підіймати тариф на постачання, ми будемо, як то кажуть, маскувати проблеми, тому що це не вирішує проблему, яка є на ринку. І ми прийдемо до того, що у нас у країні не залишиться споживачів і не залишиться промисловості", – сказала Буймістер.

Депутатка підкреслила, що уряд має застосувати інші механізми для погашення боргів перед "зеленими" інвесторами, а не перекладати цей тягар на бізнес та населення через підвищення тарифу на постачання електроенергії. Зокрема, законодавство передбачає можливість надати державні гарантії компанії "Укренерго" для отримання кредитів на погашення такої заборгованості.

"Ми дуже хочемо почути від уряду дорожню карту щодо виконання цих рекомендацій, адже йдеться про виділення додаткових гарантій для державних компаній, які зазнають найбільших збитків сьогодні на ринку, і йдеться про випуск облігацій внутрішньої держпозики для погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з альтернативних джерел", – пояснила Буймістер.

Вона нагадала, що відповідно до законодавства у бюджеті мають бути закладені кошти на оплату 20% електроенергії, виробленої "зеленою" генерацією.

"При цьому, на мій погляд, 20% – це дуже така занижена цифра, адже я б насправді говорила сьогодні і про те, що субсидії населенню ми не маємо компенсувати коштом промислових споживачів, а маємо знаходити бюджетні механізми, яким чином компенсувати по суті субсидовані тарифи на електроенергію для населення", – вважає Буймістер.

НКРЕКП підвищила тариф на постачання електроенергії із 1 грудня 2020 року на 30% – із 240,23 грн/МВт-год до 312,76 грн/МВт-год, повідомляла пресслужба "Укренерго" 4 листопада.

Економічний експерт Андрій Новак заявив в ефірі "Україна 24", що підвищення тарифу на постачання електроенергії запустить ланцюгову реакцію подорожчання всіх товарів і послуг.