Нацбанк: Міжнародні резерви України становлять $18,409 млрд

НБУ витратив частину резервів на виплату держборгу
Фото: Національний банк України / Facebook

За даними Національного банку України, обсяг міжнародних резервів України покриває понад три місяці імпорту. 

Обсяг міжнародних резервів України на початок березня становив $18,409 млрд. Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

"Міжнародні резерви України на 1 березня 2018 року залишилися майже на рівні початку лютого та становили $18,409 млрд (в еквіваленті) за попередніми даними", – ідеться в повідомленні.

У НБУ зауважили, що поповнення міжнародних резервів протягом лютого відбувалося насамперед завдяки інтервенціям на валютному ринку.

“Приплив капіталу нерезидентів разом зі збільшенням надходжень валютної виручки від експортерів на тлі збереження сприятливої кон'юнктури на світових ринках позитивно вплинув на пропозицію валюти на міжбанківському ринку. Це дало можливість НБУ викуповувати надлишок валюти з ринку для поповнення резервів, не протидіючи зміцненню обмінного курсу гривні", – ідеться в повідомленні.

За підсумками лютого НБУ купив на міжбанківському ринку $426,9 млн, зокрема $222 млн — за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу.

Нацбанк продав $30 млн за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу. Отже, чиста купівля валюти Нацбанком становила $396,9 млн. В резерви надійшло $137,4 млн від розміщення урядом ОВДП, деномінованих в іноземній валюті.

До того ж у лютому уряд та НБУ заплатили за державним боргом в іноземній валюті $536,8 млн, зокрема $465,9 млн було виплачено на користь Міжнародного валютного фонду. Ще $70,9 млн було спрямовано на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті, із них $16 млн – на обслуговування ОВДП в іноземній валюті.

Крім того, на обсяг резервів уплинула переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на суму $41,9 млн.

6 лютого в НБУ повідомили, що міжнародні резерви України в січні знизилися на 2% і на початок лютого становили $18,442 млрд.