Обурення споживачів газу пов'язане з тим, що облгази заважають їм переходити до інших постачальників – ЗМІ

В Україні тривають протести проти підвищення цін на газ
Фото: poltava.to
Щоб мати вигіднішу ціну на газ, люди почали змінювати постачальників, але зіткнулися із протидією компаній, пише спеціалізоване видання "ГазПравда".

Акції протесту проти зловживань облгазів і підвищення тарифів на розподіл газу переросли в мітинги і перекриття трас, тому що побутові споживачі газу стикаються із протидією їх переходу до інших постачальників. Про це 11 січня пише спеціалізоване видання "ГазПравда".

За даними порталу, ці постачальники пов'язані з облгазами. Автори матеріалу зазначають, що під час новорічних свят споживачі скаржилися на низку порушень.

"Присвоєння кількох ЕІС-кодів (Energy Identification Code – код споживача послуги. "ГОРДОН") одному й тому ж споживачу, повернення споживача до попереднього постачальника без відома самого споживача, завищення обсягів споживання, а також відключення домогосподарств від газопостачання з вигаданих причинам просто посеред зими", – перераховує видання.

"Щоб отримати вигіднішу ціну на газ, люди почали змінювати постачальника, однак досить часто стикаються із протидією від попереднього постачальника, який уперто не хоче відпускати своїх клієнтів, шантажуючи їх відключенням газу, перевірками та донарахуванням додаткових обсягів споживання. Найбільш цинічно себе поводить "Лубнигаз" та його "дочка" ТД "Лубнигаз". Саме тому "ГазПравда" допомагає споживачам готувати претензії і скарги споживачам, адже непокаране зло швидко зростає", – заявила координаторка житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко.

Портал зазначає, що група облгазів і далі застосовує так звані "температурні коефіцієнти", хоча на це є пряма заборона Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.

Також видання запропонувало споживачам шаблон скарги у НКРЕКП, який виклали у відкритий доступ.

Із 1 серпня 2020 року в Україні запрацював ринок газу. Населення може вільно змінювати постачальника. На сьогодні газ домогосподарствам в Україні постачає понад 50 компаній.

28 грудня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив т.в.о. міністра енергетики Юрієві Вітренку й Антимонопольному комітету України провести аудит складників цін на газ для населення.

Із 1 січня 2021 року в Україні зросли тарифи для населення на послуги розподілу і транспортування газу, НКРЕКП 30 грудня опублікувала низку постанов щодо цього для облгазів.