"Перемовини були складними". Глава Мінфіну України сказав, що проєкт держбюджету на 2021 рік погоджено із МВФ

Марченко: Зараз можна сказати, що в такому вигляді проєкт бюджету збалансований
Фото: mof.gov.ua

Як розповів міністр фінансів України Сергій Марченко, український уряд скоротив розмір дефіциту у проєкті держбюджету на 2021 рік унаслідок переговорів із Міжнародним валютним фондом.

Україна тісно співпрацює з Міжнародним валютним фондом, заявив міністр фінансів країни Сергій Марченко на брифінгу 26 листопада, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

За його словами, оновлений проєкт держбюджету на 2021 рік погодили з МВФ.

"Перемовини з МВФ були складними. Нам потрібно було знайти компроміс щодо видатків, дефіциту. Параметри дефіциту ми погоджували і прийняли ситуацію, за якої змушені скоротити дефіцит бюджету. Тому що ті розрахунки, які були на перше читання, і наші можливості щодо запозичень потрібно було скорегувати", – сказав Марченко.

Міністр зазначив, що Україна і МВФ "дійшли згоди щодо проєкту бюджету на 2021 рік".

"Ми фактично узгодили основні параметри доходів, видатків і дефіциту, і МВФ прийняв наші позиції. Ми врахували деякі зміни, і Кабмін [на засіданні 26 листопада] прийняв рішення про підтримку проєкту закону про держбюджет України на 2021 рік", – додав він.

Ніякої "катастрофи або апокаліпсису немає і не буде", запевнив Марченко.

"Вважаю, що бюджет прорахований, базується на реальних макропоказниках і реальних доходах. Він є можливим до виконання – підкреслюю: параметром цього є наше узгодження бюджету з МВФ. Ми скоригували дефіцит бюджету на суму до 24 млрд грн, переглянули частково доходи, частково – видатки. І зараз можна сказати, що в такому вигляді – збалансований, з урахуванням інтересів народних депутатів, які давали свої висновки і пропозиції, – ми подаємо проєкт бюджету до Верховної Ради" , – підсумував глава Мінфіну.

Проєкт держбюджету на 2021 рік опублікували 14 вересня. Верховна Рада України 5 листопада ухвалила проєкт у першому читанні.

У початковій версії доходи бюджету було передбачено на рівні 1,071 трлн грн, витрати – 1,350 трлн грн. У затвердженій Кабміном – доходи на рівні 1,092 трлн грн, витрати – 1,328 трлн грн.