Під санкції потрапила авіакомпанія з Киргизстану, вона доправляла в РФ компоненти для вибухівки – активісти

У флоті Aerostan Airlines – п'ять літаків, зазначили в РЕБ
Фото: AeroStan Air Company / Facebook

Компанія з Киргизстану Aerostan Airlines LLC, щодо якої Україна ввела санкції на початку вересня, возила до країни-агресора Росії вантажі, які використовували для агресії проти України. Про це 5 вересня заявили в Раді економічної безпеки (РЕБ) України.

2 вересня президент України Володимир Зеленський підписав два укази про застосування санкцій щодо фізичних і юридичних осіб, пов'язаних із РФ. Серед 73 юридичних осіб, які на 10 років потрапили під українські санкції, була й Aerostan Airlines LLC.

Цю компанію в РЕБ називають найбільшим вантажним оператором у Киргизстані за кількістю бортів, вона базується в міжнародному аеропорті Бішкеку. Флот компанії – три Boeing 747 і два Airbus A300B4, які переважно здійснюють рейси до країн Азії, Африки, Центральної й Південної Америки.

За даними Ради економічної безпеки України, за час повномасштабної війни Aerostan Airlines возила з Шарджі (ОАЕ) до Москви такі товари, які могли використовувати для військових потреб Росії: електронні компоненти, авіаційні й автомобільні запчастини, виробниче обладнання, камери, обладнання для дистанційного керування БПЛА тощо.  

"У вересні 2023 року, окрім цивільної електроніки й побутової техніки, Aerostan Airlines транспортувала авіаційне обладнання. Його отримали російська ООО "Фастейр Інтренешнл", клієнтами якої є підприємства з обслуговування літаків, а також авіакомпанія "Победа", що перебуває під санкціями США й України", – ідеться в релізі.

Також літаки Aerostan Airlines перевозили в Росію вироблені в Євросоюзі й Азії верстати, які отримував військово-промисловий комплекс РФ.

"У листопаді 2023 року авіакомпанія доставила в аеропорт "Шереметьєво" вироблений американською компанією American Alpha Resources перхлорат магнію, що використовується у виробництві вибухівки. Цей же рейс доставив до Росії з'єднувальні пристрої загальною вагою 2375 кг для групи ІТЕЛМА, яка постачала електроніку компаніям російської оборонної промисловості, таким як ВАТ "КамАЗ" і ВАТ "ГЛОНАСС", – повідомили в РЕБ.  

У раді вважають, що українські санкції та їхня координація із західними партнерами можуть значно ускладнити діяльність Aerostan Airlines.

"Це має стати сигналом для інших транспортних і логістичних компаній, які ще не припинили співпрацю з державою-агресором", – пояснив старший радник РЕБ Денис Гутик.

Контекст:

Україна вперше ввела санкції проти компаній і громадян, причетних до російської агресії, 2015 року – за рік після того, як аналогічні заходи застосували США і ЄС. Відтоді українські й міжнародні санкції багаторазово розширювали й продовжували.

Зеленський неодноразово ухвалював санкції проти фізосіб і юросіб, пов'язаних із країною-агресором Росією.