Плюс 10 млрд до бюджету. Раді запропонували обкласти податком надприбуток українських банків, який вони отримують на державних цінних паперах

Кошти від податку спрямують на оборону України – Гетманцев
Фото: Данило Гетманцев / Telegram

У Верховній Раді України підготували законопроєкт, який передбачає додаткове оподаткування прибутку банків. Про це голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, депутат від "Слуги народу" Данило Гетманцев 28 серпня заявив у Telegram.

Автори документа пропонують обкласти чистий процентний дохід банків за ставкою 5% (додатково до сплати податку на прибуток підприємств). Наразі тексту законопроєкту №9656 не опубліковано.

"За першу половину 2023 року процентні доходи банків сягнули 141 млрд грн, у тому числі за рахунок операцій із державними цінними паперами – 73,5 млрд грн. Чисті процентні доходи за цей же період склали 93,6 млрд грн. Проти першої половини 2021 року вони зросли на 75%. Таким чином, нарощування операцій із державними цінними паперами призвело до отримання рекордних надприбутків банками", – написав Гетманцев.

У разі ухвалення нового податку додаткові надходження до бюджету вже 2023 року могли б сягнути приблизно 10 млрд грн. Такі заходи працюють в Іспанії, Чехії, Литві й Угорщині, додав нардеп. На його думку, податок на процентний дохід українських банків потрібно ввести на два – чотири роки й надходження від нього спрямовувати на оборонні потреби.

Контекст:

За даними платформи Opendatabot, за п'ять місяців 2023 року українські банки заробили 53,59 млрд грн. Це у 2,2 раза більше за показник відповідного періоду 2021 року і є найкращим за останні п'ять років і, ймовірно, за всю історію незалежності України.