Понад 70 суден очікують дозволу на вхід до українських портів по продовольство – Одеська ОВА

За час дії "зернової угоди" з українських портів вивезли 11,6 млн тонн продовольства
Фото: ЕРА
21 листопада з українських портів вийшло три судна з продовольством, ще три – пройшли гуманітарним морським коридором у напрямку України.

Про це речник Одеської обласної державної військової адміністрації Сергій Братчук повідомив у коментарі "Радіо Свобода".

"У понеділок три судна залишили українські порти. Вони перевозять 90 428 тонн зерна та іншого продовольства в рамках чорноморської "зернової ініціативи". 76 суден очікують дозволу на заходження до портів України, а також 33 завантажені суховантажі готуються до огляду в турецьких територіальних водах, щоб вирушити далі до пунктів призначення", – розповів він.

Контекст:

Росія блокувала вивезення української агропромислової продукції з морських портів після початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого. У травні президент України Володимир Зеленський говорив, що в українських портах заблоковано 22 млн тонн зерна, яке мало піти на експорт.

22 липня в Туреччині відбулося підписання угод про морський експорт українського зерна. Україна підписала документ із Туреччиною та ООН, Росія дзеркально зробила те саме. Перше судно, завантажене українським зерном після досягнення домовленості про розблокування експорту, вийшло з порту Одеси вранці 1 серпня.

Завдяки чорноморській "зерновій ініціативі" знизилися ціни на продовольство, це опосередковано врятувало від голоду понад 100 млн людей, заявили в ООН.

17 листопада у Стамбулі домовилися щодо продовження роботи "зернового коридору" ще на 120 днів.

За час дії "зернової угоди" з українських портів вивезли 11,6 млн тонн продовольства, повідомляли в Мінінфраструктури.