Посадовця Одеської обладміністрації підозрюють у вимаганні коштів за "бронь" для працівників критичного підприємства – Нацполіція

За $1 тис. він нібито обіцяв директору підприємства "вплинути" на потрібних осіб у Міністерстві оборони й Міністерстві економіки України
Фото: od.npu.gov.ua

В Одесі затримали головного спеціаліста одного з відділів Одеської обласної державної адміністрації, якого підозрюють у вимаганні коштів у директора критично важливого підприємства за надання відтермінування від мобілізації військовозобов'язаних працівників. Про це 19 липня повідомила пресслужба одеського управління Національної поліції України.

За $1 тис. він нібито обіцяв "вплинути" на потрібних осіб у Міністерстві оборони й Міністерстві економіки України для ухвалення позитивного рішення, зазначили в управлінні.

"Поліцейські затримали зловмисника на робочому місці одразу після отримання ним неправомірної вигоди, а слідчо-оперативна група вилучила речові докази", – ідеться в повідомленні.

Слідчі повідомили посадовця про підозру в одержанні неправомірної вигоди для себе за вплив на ухвалення рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням такої вигоди (ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України).

Фігуранту загрожує до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Минулого разу Рада продовжила дію воєнного стану до 11 серпня.

У Кабінеті Міністрів України розробляють ідею бронювати від мобілізації українців, які сплачують у бюджет у вигляді податків не менше ніж 6 тис. грн на місяць. Про це в інтерв'ю LIGA.net повідомив заступник міністра цифрової трансформації з розвитку ІТ Олександр Борняков.

2 липня 2024 року уряд України змінив організацію бронювання військовозобов'язаних під час воєнного стану.