Потенціал $400 млрд за 10 років. Україна та ЄС підписали меморандум про стратегічне партнерство в сировинній галузі

ЄС виділить Україні додаткові €750 тис. у межах технічної допомоги на реалізацію меморандуму, підписаного Шмигалем і Шефчовичем
Фото: kmu.gov.ua
Україна та Європейський союз 13 липня уклали меморандум про стратегічне партнерство у сфері критичної сировини й акумуляторів та склали дорожню карту заходів. Про це повідомляють на сайті Кабміну.

Документ підписали у Києві прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович.

"Ми домовляємося об’єднувати наші зусилля та діяти з ЄС згуртованіше для розвитку "зеленої" економіки, створення нових бізнес-можливостей та робочих місць", – сказав Шмигаль.

За словами Шефчовича, у цьому плані стратегічне партнерство з Україною в сировинній галузі має величезний потенціал.

Шмигаль зі свого боку підкреслив, що завдяки нарощуванню власного виробництва "мінералів майбутнього" і паливно-енергетичних корисних копалин, збільшенню експорту, а також скороченню імпорту мінеральної сировини, "потенціал ефективного використання надр України може скласти понад $400 млрд у наступні 10 років".

За його словами, комплексне розроблення критичної сировини вже на першому етапі може залучити в Україну до $10 млрд інвестицій.

Це друге після енергетичного партнерство України з ЄС, зазначив Шмигаль на брифінгу. "У рамках реалізації оновленої промислової стратегії ЄС, плану дій Єврокомісії щодо  критично важливої сировини та низки інших документів Україна може стати важливим елементом європейського економічного простору", – сказав прем'єр.

Віцепрезидент Єврокомісії зазначив у Twitter, що ця домовленість зміцнить політичні зв'язки, надасть низку можливостей для промисловості як ЄС, так і України, допомагаючи створювати робочі місця на місцевому рівні, пов'язані з переходом до "зелених" і цифрових технологій.

Щоб реалізувати це партнерство, ЄС виділить Україні цьогоріч додаткові €750 тис. у межах технічної допомоги для підтримки нарощування потенціалу. Наступного року ця сума має зрости.

Контекст:

До європейського переліку критичних сировинних матеріалів (critical raw materials) належить 30 корисних копалин, таких як титан, літій, марганець, графіт, берилій та інші. На сьогодні, за даними Reuters, 98% постачання рідкоземельних елементів у ЄС здійснює Китай.