Правоохоронця з Луганської області підозрюють у втечі на ТОТ, він, імовірно, отримав 2 млн грн виплат як військовополонений – ДБР

Фігурант, імовірно, хотів поповнити лави правоохоронців так званої "ЛНР"
Фото: depositphotos.com

Працівники Державного бюро розслідувань завершили спеціальне досудове розслідування щодо військового, який утік на тимчасово окуповану територію і незаконно отримував виплату, призначену сім'ям військовополонених. Про це 26 липня повідомила пресслужба ДБР у Telegram.

Слідство стверджує, що в перші дні повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ в Україну правоохоронець утік зі служби до своєї дружини, яка залишилася на тимчасово окупованій території Луганської області.

"Подружжя ввело в оману командування підрозділу, де служив чоловік. Жінка надіслала документи про начебто захоплення чоловіка в полон росіянами. На підставі цієї документації вони з липня 2022-го до січня 2024 року незаконно отримували виплати, передбачені для сімей військовополонених", – ідеться в повідомленні.

Правоохоронці підрахували, що в такий спосіб фігурант міг отримати загалом 2,6 млн грн.

"При цьому сам фігурант навіть намагався влаштуватися на службу до незаконно створених правоохоронних органів так званої "ЛНР" і пропонував колишнім колегам перейти на бік ворога", – додали в ДБР.

Експравоохоронця обвинувачують у дезертирстві й шахрайстві (ч. 4 ст. 408, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 190 Кримінального кодексу України). Слідчі передали обвинувальний акт до суду.

Фігуранту загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

Луганськ Росія окупувала 2014 року, у місті базуються незаконні органи влади Луганської області, яку РФ після псевдореферендуму восени 2022 року оголосила "частиною своєї території".