Проблему боргів "Енергоатому" може вирішити докапіталізація або випуск облігацій – юрист

Олександр Трохимець: Уже часу чекати немає. Те, що почнуть розраховуватися саме напередодні Нового року, означає, що ці гроші вже навряд чи зарадять
Фото: ba.org.ua

Кабінет Міністрів України має ухвалити рішення про докапіталізацію компанії "Енергоатом" або ж дозволити випустити їй облігації. Це потрібно для того, щоб погасити наявну заборгованість на ринку електроенергії України до початку опалювального сезону. Про це заявив голова комітету з енергетичного права Національної асоціації адвокатів України Олександр Трохимець в ефірі телеканала "Прямий".

Він нагадав, що сьогодні ситуація з накопиченням боргів на ринку електроенергії дійшла до того, що комітет із питань енергетики Верховної Ради України провів засідання, де президент компанії "Енергоатом" Петро Котін публічно заявив, що з боргами розрахуються до кінця року.

"Є два варіанти. Перший – докапіталізація "Енергоатому" – держава має увійти в цей процес, збільшивши статутний капітал живими грошима, якими компанія буде розраховуватися. Другий – випуск короткострокових облігацій "Енергоатомом" під певну докапіталізацію чи певний бізнес-план, що допоможе розрахуватися з боргами", – сказав Трохимець.

Адвокат підкреслив, що на сьогодні заборгованість "Енергоатому" перед ДП "Гарантований покупець" становить приблизно 17 млрд грн лише за поточний рік і це формує проблему ланцюгової заборгованості перед усіма компаніями ринку елеткроенергетики.

"Зрозуміло, що учасники ринку хотіли б бачити певний графік погашення цієї заборгованості. Під цей графік вони будуть планувати свої ремонтні кампанії, обслуговування кредитних зобов'язань перед банками та інше", – додав Трохимець.

На його думку, ринок електроенергії зараз на критичній межі, коли кошти для проходження наступного опалювального сезону треба одержати якнайшвидше, а не в кінці року.

"Уже часу чекати немає. Те, що почнуть розраховуватися саме напередодні Нового року, означає, що ці гроші вже навряд чи зарадять. Багато операторів системи розподілу й обленерго вже заявили, що вони об’єктивно не готові до проведення ремонтних кампаній на зиму", – підсумував юрист.

Контекст:

17 серпня Котін заявив, що компанія планує розпочати у вересні процес погашення боргів перед постачальниками електроенергії для населення й розраховує закінчити цей процес до кінця року. Водночас до кінця серпня компанія оприлюднить графік погашення накопиченої заборгованості.