Рада Євросоюзу ухвалила рішення виділити додаткові €3,5 млрд фонду, який допомагає Україні

Рішення ухвалили для фінансової стійкості фонду, зазначили в ЄС
Фото: ЕРА
26 червня Рада Європейського союзу схвалила розширення на €3,5 млрд Європейського фонду миру для військової допомоги Україні. Про це повідомляє сайт Ради ЄС.

"Рада ухвалила рішення про збільшення загальної фінансової стелі Європейського фонду миру (EPF) на €3,5 млрд. [...] Це рішення має забезпечити фінансову стійкість і передбачуваність EPF у довготривалій перспективі, а також зберегти його глобальне географічне охоплення й здатність ЄС запобігати й швидко реагувати на кризи й конфлікти", – ідеться в повідомленні.

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель зазначив, що це вже друге збільшення фінансування EPF із моменту його створення 2021 року, "із сьогоднішнім поповненням загальна фінансова стеля тепер становить понад €12 млрд (у поточних цінах)".

"Це рішення надсилає чіткий політичний сигнал про незмінну відданість ЄС військовій підтримці як України, так і інших партнерів", – наголосив дипломат.

У Євросоюзі пояснюють, що 92% загальної фінансової стелі на 2021–2027 роки вже розподілили у 2023 році, і це потребувало збільшення фінансової стелі.

Контекст:

Наприкінці листопада 2022 року депутати Європейського парламенту схвалили пакет макрофінансової підтримки України у 2023 році на суму €18 млрд.

9 травня 2023 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Євросоюз став основним донором українського бюджету з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року. "$20 млрд країни – члени ЄС і його інститути надали для підтримки економічної й фінансової стабільності України", – сказав він.