Рада попередньо надала 3 млрд грн на підтримку бізнесу. Їх можуть спрямувати на виплати по 1 тис. грн вакцинованим

Парламент скоротив строки підготовки законопроєкту до другого читання
Фото: depositphotos.com
Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт №6297 про виділення 3 млрд грн на підтримку бізнесу в "червоних" зонах, які згодом можуть бути використані для виплати по 1 тис. грн вакцинованим громадянам. Документ підтримало 285 народних депутатів, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Законопроєкт передбачає внесення поправок до державного бюджету на 2021 рік та збільшення дохідної частини бюджету на 3 млрд грн – до 1,15 трлн грн.

У редакції до першого читання законопроєкт передбачає спрямування цих коштів на соціальну підтримку застрахованих осіб за умов карантинних обмежень та тимчасового зупинення роботи суб'єктів господарювання, а також стимулювання суб'єктів господарювання і найманих працівників до вакцинації.

За словами членкині бюджетного комітету парламенту Лесі Забуранної ("Слуга народу"), до другого читання законопроєкт доопрацюють.

Парламент також скоротив строки підготовки проєкту до другого читання.

Фінансувати програму планують "за рахунок перевиконання у січні – жовтні планових показників надходжень до дохідної частини державного бюджету податку на прибуток підприємств, рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів та спеціальне використання води, а також податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування", ідеться в пояснювальній записці до документа.

Водночас нардепка від "Голосу" Інна Совсун зазначила, що на виплати по 1 тис. грн лише тим українцям, які вже вакциновані, знадобиться понад 9 млрд грн. "Я не розумію, відверто кажучи, де уряд, влада, президент, фракція "Слуга народу" у парламенті планують узяти гроші на всіх, хто врешті-решт буде вакцинований", – зауважила вона.

Контекст:

Імунізація проти коронавірусу в країні стартувала 24 лютого. З 21 липня розпочали п'ятий етап вакцинації, зараз щепитися можуть усі охочі віком від 12 років.

З початку вакцинальної кампанії одну дозу вакцини дістало 12,6 млн осіб, повністю імунізовано (отримало дві дози) 9,3 млн осіб. Загалом зробили 21,8 млн щеплень.

15 листопада президент України Володимир Зеленський анонсував виплату 1 тис. грн за вакцинацію проти COVID-19.

В Офісі президента зазначили, що ці гроші не дадуть готівкою. Їх можна буде витратити на певний перелік послуг, що допоможе підтримати бізнес за умов пандемії.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляв, що виплату анонсованої президентом 1 тис. грн профінансують із фонду підтримки підприємництва, яке постраждало від COVID-19.

Він анонсував, що у цій програмі зможуть узяти участь приблизно 6 тис. суб'єктів бізнесу. "3 млрд грн спрямовуємо на програму цьогоріч, ще 3 млрд грн – на початку наступного року із можливим розширенням фінансування. Це окрема програма із загального фонду державного бюджету", – писав Шмигаль.