Рева: Субсидію можна проїсти. Але тільки один раз

Рева: Якщо ви не заплатите, вам просто наступної субсидії не дадуть
Фото: Міністерство соціальної політики України / Facebook

Якщо одержувач монетизованої субсидії не сплачує комунальних платежів, він може втратити право на отримання адресної допомоги, заявив міністр соцполітики Андрій Рева.

Органи соціального захисту зупинятимуть адресну допомогу громадянам, якщо ті після отримання субсидії у грошовій формі не оплатять житлово-комунальних послуг. Про це 5 березня заявив міністр соціальної політики України Андрій Рева в ефірі телеканала "Прямий".

"Звичайно, можна отримати субсидію і проїсти її. Ми не можемо проконтролювати кожну людину, яка отримає гроші. Це відповідальність кожного. Але є одна річ, яку я хотів би, щоб усі пам’ятали. Її можна проїсти один раз. Далі, якщо ви не заплатите, вам просто наступної не дадуть. Це цільова допомога", – підкреслив міністр.

За словами глави Мінсоцполітики, кожне підприємство, яке надає комунальні послуги, має клієнтську базу.

"Ви знаєте, що таке не заплатити за електроенергію протягом місяця. До вас одразу прийде контролер і задасть певні питання. Те саме стосується газу. А це основні, скажімо так, проплати. Тобто в даному випадку підприємства, які надають послуги, вони обов’язково людей відвідають, повідомлять і з’ясують, у чому проблема. Якщо вони побачили, що людині дали гроші, у неї все нормально, а вона не заплатила, то вони тоді інформують управління соціального захисту населення, й управління припиняє цю виплату, поки ти не заплатиш, не розрахуєшся", – сказав Рева.

Рішення про надання житлових субсидій населенню у грошовій формі Кабмін ухвалив 27 грудня 2018 року.

Із 1 січня 2019 року в Україні почав діяти перший етап монетизації субсидій. Відповідно до експертного висновку, на першому етапі вона торкнеться приблизно 100–150 тис. домогосподарств, які звернуться по субсидії із новим пакетом документів. Другий етап розпочнеться із 1 травня і стосуватиметься домогосподарств, яким призначено субсидію на неопалювальний період 2019 року. Третій етап розпочнеться із жовтня 2019 року, коли відбудеться повний перехід на монетизацію.

Уряд України в березні 2019 року скерує 5,7 млрд грн на виплату субсидій у грошовій формі, адресну допомогу отримає приблизно 3,5 млн домогосподарств.