"Різницю заплатить не хто інший, як кінцевий споживач". Експерт прокоментував підвищення акцизів на пальне

В Україні зараз не така ситуація, коли можна вирішувати якісь питання, підвищуючи ціни на пальне, вважає аналітик консалтингової компанії "НафтаРинок"
Фото: depositphotos.com

Збільшення акцизів на пальне, яке схвалили у Верховній Раді, зрештою позначиться на кожному українцеві, оскільки зростання цін на бензин призведе до подорожчання всіх товарів та послуг. Окрім того, немає впевненості, що отримані кошти буде спрямовано на армію, що може спричинити серйозний політичний резонанс. Про це заявив аналітик консалтингової компанії "НафтаРинок" Олександр Сіренко, коментуючи агентству "РБК-Україна" засідання фінансового комітету ВР, де обговорювали підвищення акцизів.

"Підвищення відбудуться з 1 вересня, у декілька етапів. Чи доречно це зараз? Я буду останній у цій країні, хто підтримає збільшення податків на нафтопродукти. Бо це збільшення, цю різницю заплатить не хто інший, як кінцевий споживач. А в нас зараз не така ситуація, де ми б могли вирішувати якісь питання за рахунок високих цін на пальне", – наголосив Сіренко.

Він також зауважив, що у Верховній Раді та з інших джерел звучить думка, що ці кошти нібито передадуть на армію, але є небезпека, що їх спрямують на інші цілі, і тоді взагалі незрозуміло, заради чого економіку заганяють у кризу.

"Я почитав деякі документи і розумію, що цільове призначення цієї різниці піде на зовсім інші цілі. Тобто хтось трохи прибрехав і може опинитися у політичному скандалі. У Верховній Раді має бути запекле обговорення цього проєкту, і треба повернутися до головного: куди ці гроші підуть. Якщо вони підуть в асфальт і ми вже відновлюємо Україну, у якої лінія фронту рухається не на нашу користь, то у мене великі питання", – резюмував Сіренко.

Контекст:

Верховна Рада 4 червня ухвалила в першому читанні законопроєкт №11256-2, який передбачав, що з 1 липня 2024 року зростає вартість бензину й дизеля як для промисловості, так і для фізичних осіб на АЗС. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну це підвищення може стати вже третім. Зараз документ усе ще готують до другого читання.

За даними експертів, яких опитало видання "Кореспондент", якщо законопроєкт ухвалять у цілому й він набуде чинності, бензин здорожчає щонайменше на 1,5 грн/л, а дизельне пальне – на 2,0 грн/л.