Рябцев заявив, що 1 липня 2019 року новий ринок електроенергії не запрацює

Геннадій Рябцев: У національних інтересах швидке введення нових правил або правил нового ринку електричної енергії

Фото: Геннадий Рябцев / Facebook

Якби не порушували строків підготовки проектів нормативно-правових актів, "Укренерго" цілком могло би реалізувати всі заходи і до 1 липня, заявив експерт в енергетичній сфері Геннадій Рябцев.

До 1 липня фізично неможливо ввести все необхідне для запуску в Україні нового ринку електроенергії, вважає експерт в енергетичній сфері Геннадій Рябцев. У коментарі УНІАН він заявив, що така незавершеність реформи неминуче позначиться на економіці, оскільки сповільниться розвиток електроенергетичної галузі.

"Звичайно ж, хотілося б, щоб і народні депутати, і уряд пам'ятали, що вони все-таки не тимчасові виконавці, вони повинні ще і реалізовувати національні інтереси. А в національних інтересах швидке введення нових правил або правил нового ринку електричної енергії", – заявив він.

Оскільки правила не визначено, не можна прогнозувати, як в умовах нового ринку відбуватимуться взаєморозрахунки і як буде регламентовано ціну, додав Рябцев.

"Якби не порушувалися терміни підготовки проектів нормативно-правових актів до останнього часу, до сьогодні, то "Укренерго" сповна могло б реалізувати всі заходи і до 1 липня. Проте не все залежить від "Укренерго", – підкреслив спікер.

Щоб встигнути все підготувати до 1 липня, фахівці з "Укренерго" тепер мають щотижня розробляти і затверджувати по два-три документи, а це неможливо.

"Зауваження викладені на більш ніж 40 сторінках. Те, що необхідно терміново змінювати. Але враховуючи те, що Верховна Рада зараз є абсолютно даремним органом із зрозумілих причин, то сподіватися на швидке виправлення помилок у самому законі і нормативно-правових документах, які готувалися для його реалізації, щонайменше наївно", – підсумував Рябцев.

Екс-директор "Центренерго" Ігор Балабанов заявляв, що уряд не виконує своїх зобов'язань щодо запуску нового ринку електроенергії – не підготовлено документації, немає нормативної бази, відсутнє необхідне програмне забезпечення, тому ймовірність перенесення строків дуже висока.

Із 1 січня в Україні почав діяти роздрібний ринок електричної енергії. Повномасштабний запуск нової моделі оптового ринку заплановано на липень 2019-го. Перехід визначає закон "Про ринок електроенергії", ухвалений у 2017 роціВін передбачає впровадження нової конкурентної моделі ринку і норми Третього енергетичного пакета ЄС, зокрема в питанні розділення компаній за напрямами розподілу і передання електроенергії.

За інформацією першого заступника голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександра Домбровського, у січні 2019 року на роздрібному ринку електроенергії з'явилися 302 постачальники електроенергії.