"Роттердам плюс" – це перехід від ручного управління – голова Антимонопольного комітету

Юрій Терентьєв: Існування будь-яких адміністративних обмежень на конкурентному ринку, як правило, ні до чого доброго не приводить
Фото: epravda.com.ua

Формули для цін на енергоносії можуть бути вигідними або невигідними основним гравцям ринку залежно від того, падає ринок чи зростає, але вони забезпечують цивілізовані правила, заявив голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв.

Формульні ціни на енергоресурси – це цивілізоване правило, яке дає змогу відійти від адміністративного управління цінами, заявив голова Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрій Терентьєв у коментарі "Экономическим известиям".

"Ми чуємо різні твердження, іноді діаметрально протилежні, про те, що таке "Роттердам плюс". Я думаю, більшість експертів говорить усе-таки про те, що сам факт появи таких формул – це благо. Це відхід від ручного управління. Формули, оскільки вони беруть не точкові значення, а певні значення, усереднені за період, іноді можуть бути вигідними або невигідними основним гравцям ринку. Залежить від того, ринок падає чи ринок зростає. Але принаймні це вже цивілізовані правила", – пояснив голова АМКУ.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, раніше не обговорювала ціноутворення з учасниками ринку, підкреслив Терентьєв.

"Колись узагалі важко було уявити круглий стіл, у якому активно беруть участь 100 осіб, що обговорюють ціноутворення НКРЕКП, це було неможливо. Зараз тільки ледачий не знає про те, що таке "Роттердам плюс". Тому, щонайменше, відкритість і зрозумілість рішень влади з'явилася", – зазначив він.

Будь-який ринок має бути конкурентним і вільним від адміністративного тиску, додав Терентьєв.

"Існування будь-яких адміністративних обмежень на конкурентному ринку, як правило, ні до чого доброго не приводить, – уважає керівник відомства. – Зараз ми бачимо, що є певна структура ринку. Ринок є регульованим. Тобто це свідчить про те, що умови господарської діяльності, які визначають економічну мотивацію діяльності всіх суб'єктів, регулюють. Зараз імовірність зловживання суб'єктами своїм ринковим положенням обмежено".

У 2016 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, затвердила методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля. Формула "Роттердам плюс" містить ціну вугілля для виробництва електроенергії, що ґрунтується на котируваннях вугільного хаба ARA (Амстердам–Роттердам–Антверпен) плюс доправлення в український порт.

В Україні формульне ціноутворення діє для всіх видів енергоносіїв: у разі постачання природного газу діє формула "Дюссельдорф плюс" (ціна хаба NCG + доправлення до хаба в Словаччині + доправлення в Україну), для нафти використовують котирування "Platts плюс премія".