Розенко заявив, що влада має стимулювати економічне зростання, а не вводити нові податки

Павло Розенко: Влада просто робить нові податки або обмежує громадян у їхніх соціальних правах
Фото: Олег Федонюк / Facebook
В Україні не можна підвищувати податки для наповнення бюджету, заявив в ефірі телеканала "Україна 24" колишній віцепрем'єр-міністр України Павло Розенко.

"Це категорично неприйнятні речі. Влада, очевидно, шукає резерви для покращення ситуації в державному бюджеті України. І робить це за рахунок громадян. І це, до речі, не перша ініціатива", – сказав він, коментуючи плани обкласти заощадження податком у 5% у межах амністії капіталів.

Розенко вважає, що влада має стимулювати економічне зростання, а не вводити нові податки.

"От вам діяльність нинішньої влади, яка фактично намагається економити й додати щось до державного бюджету України не за рахунок покращення економічної ситуації, а за рахунок того, що вони просто роблять нові податки або обмежують громадян у їхніх соціальних правах", – підкреслив колишній ексвіцепрем'єр.

Відео: Україна 24 / YouTube

Контекст:

30 березня Рада ухвалила законопроєкт про амністію капіталів. Законопроєкт підтримало 245 народних депутатів за необхідних 226 голосів для ухвалення рішення. Проєкт закону передбачає проведення одноразового спеціального добровільного декларування активів фізичних осіб у період із 1 липня 2021-го до 1 липня 2022 року.

Народний депутат від "Слуги народу", голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев говорив, що йдеться про податкову амністію. Проєкт закону №5153, на його думку, насамперед потрібен "для простих громадян", які за 30 років накопичили певні кошти.

"Люди накопичили їх з ухиленням від оподаткування. Податкова амністія дає можливість "вийти в білу", завершити практику ухилення від податків і почати своє фінансове життя з нового аркуша", – говорив нардеп.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що, за підрахунками Міністерства економіки України, 2019 року рівень тіньової економіки становив 29% від обсягу офіційного ВВП, а в I кварталі 2020 року – 31%.