Руйнування тіньових схем із ПДВ дало змогу залучити до бюджету додаткові 2,8 млрд грн – начальник Головного управління ДФС у Київській області

Олексій Кавилін: Впровадження технічних нововведень і розширення спектра електронних послуг забезпечують прозорість та зручність адміністрування податків
Фото: ДФС у Київській області / Facebook

Середньомісячні перерахування в бюджет у 2018 році становили 433 млн грн, а у 2019-му – зросли до 600 млн грн, розповів начальник Головного управління Державної фіскальної служби України в Київській області Олексій Кавилін.

Руйнування пов'язаних із ПДВ корупційних схем принесло у 2018 році до держбюджету на 2,8 грн більше, ніж у 2017-му, заявив в ефірі радіо "Голос Столицы" начальник Головного управління Державної фіскальної служби України в Київській області Олексій Кавилін.

"У 2018 році до державного бюджету надійшло 11,3 млрд грн податкових платежів. Із них 5,2 млрд грн, або 46% – це сплата податку на додану вартість. Порівняно із цим показником 2017 року сума надходжень зросла на 1,37 млрд грн. Якщо проаналізувати показники середньомісячних перерахувань до бюджету, то у 2018 році вони становили 433 млн грн, а у 2019-му – зросли до 600 млн грн на місяць", – зазначив він.

За словами податківця, збільшити надходження до бюджету вдалося завдяки зростанню обсягів виробництва і реалізації товарів та послуг, також уплинуло ще три фактори.

"По-перше, майже 100% платників перейшли на подання документів в електронному вигляді. По-друге, важливу роль зіграло впровадження системи моніторингу та критеріїв оцінки ризику податкових накладних. Завдяки цьому за два роки нам вдалося значно мінімізувати тіньовий сектор економіки: так звані фіктивні підприємства – "схематози". Та вже будь-які маніпуляції, махінації, втручання в суми податкового зобов'язання та податкового кредиту значно зменшилися. Я б сказав, що вони майже зійшли нанівець. По-третє, це відкритий діалог із суб'єктами підприємництва області та створення рівних умов для ведення легального бізнесу", – заявив Кавилін.

Головний податківець Київської області підкреслив, що перехід на електронну систему адміністрування ПДВ забезпечив прозорість, якої не було раніше, у підсумку державний бюджет відразу відчув динаміку росту надходжень.

"Буквально днями Державна фіскальна служба завершила доопрацювання реєстру електронного кабінету в частині вивантаження даних реєстру платників податку на додану вартість. Крім цього, розроблено програмне забезпечення для автоматизованого вивантаження повного переліку платників ПДВ. Навіть більше, від початку адміністрування ПДВ в електронному вигляді в кожної юридичної особи з'явився окремий електронний рахунок із цього виду податку. Я переконаний, впровадження технічних нововведень і розширення спектра електронних послуг забезпечують прозорість та зручність адміністрування податків та автоматизацію усіх процесів, а отже, і своєчасне наповнення бюджету", – підсумував чиновник.

Кавилін обіймає посаду начальника Головного управління Державної фіскальної служби в Київській області із жовтня 2016 року.