Санкції не вплинули на рівень видобутку нафти в Росії – WSJ

Європейські компанії продовжують співпрацювати з "Роснефтью"
Фото: EPA

У 2016 році щоденний видобуток нафти в Росії піднявся до рекордного рівня, пише The Wall Street Journal.

Санкції, уведені проти Росії з 2014 року, не завдали відчутної шкоди нафтовій галузі країни, повідомляє The Wall Street Journal.

У 2016 році щоденний видобуток нафти в Росії піднявся до рекордного рівня і досяг 11 млн барелів на добу, що стало найвищим показником за останні десятиліття, зазначає видання.

Автори статті стверджують, що санкції не призначали для стримування нинішнього видобутку нафти в Росії.

"Проте каральні заходи повинні були обмежити прагнення Росії використовувати нові технології для збільшення видобутку нафти і природного газу, особливо в Чорному морі, Арктиці і Сибіру", – йдеться в статті.

Водночас жорстка позиція, яку зайняла влада США, змусила американську ExxonMobil згорнути низку своїх проектів і зазнати втрат. Заразом європейські компанії мають набагато більше свободи дій і продовжують під різними приводами співпрацю з Москвою, ідеться в матеріалі.

Італійська Eni E SpA готується до буріння в Чорному морі наприкінці цього року у межах партнерства з "Роснефтью". Крім того, фірма також планує досліджувати арктичні води Баренцового моря в Росії. BP дозволили зберегти майже 20% акцій "Роснефти", що дало змогу збільшити на $590 млн її чистий прибуток у 2016 році.

Наприкінці квітня 2017 року міністерство фінансів США відмовилося зробити для компанії ExxonMobil виняток і дозволити їй працювати з Росією.