ВПК, аграрний сектор, ІТ. Шмигаль назвав основні п'ять секторів економіки України для оновлення після війни

Шмигаль: Інвестори отримають надзвичайні можливості та перспективи в наступні роки
Фото: EPA
Уряд України визначив п'ять основних сегментів, які формуватимуть основу оновлення і трансформації економіки після завершення війни. Про це 21 червня розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час виступу на Ukraine Recovery Conference у Лондоні, його виступ цитує сайт Кабміну.

Найважливішим сектором української економіки є військово-промисловий комплекс, сказав він.

"Уже зараз європейські та світові оборонні компанії все активніше розглядають варіанти будівництва нових виробництв в Україні. Після війни ми очікуємо на бум у розвитку цього сектору в Україні", – сказав він.

Шмигаль також наголосив на великому потенціалі в енергетичному секторі України, зокрема, у сфері електроенергетики, видобутку і зберігання газу, водневої енергетики.

Третя галузь, за словами прем'єра, – це аграрний сектор.

"Україна вже стала одним зі світових лідерів у виробництві багатьох культур. Завдяки урядовим стимулам та приватним іноземним інвестиціям ми вбачаємо, що зростання в цій галузі після війни може стати двозначним", – сказав Шмигаль.

Четвертий сектор – інфраструктура. Україні доведеться відновлювати завдані Росією руйнування, і це ринок на десятки мільярдів євро, заявив Шмигаль. За його словами, Україна активно пропонуватиме проєкти державно-приватного партнерства і концесії.

П'ята галузь, визначена урядом, – це IT, сказав прем'єр.

"Ми маємо амбіції стати цифровим хабом Європи. Пропонуємо для ІТ-компаній одні з найбільш вигідних умов у світі з точки зору податків і регуляцій. Загалом ми говоримо приватному сектору, що всі ті, хто інвестує в Україну сьогодні, – отримають надзвичайні можливості й перспективи в наступні роки", – заявив Шмигаль.

Контекст:

Дводенна міжнародна конференція зі сприяння відновленню України після російської агресії Ukraine Recovery Conference (URC 2023) стартувала 21 червня. Її мета – мобілізація міжнародної підтримки для економічної й соціальної стабілізації України та усунення наслідків війни, зокрема шляхом надання термінової допомоги на невідкладні потреби, а також підтримка приватного сектору, розповіли організатори.

Конференцію відкрили прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак і президент України Володимир Зеленський. 

Зеленський назвав п'ять головних напрямів відновлення України, серед яких – єдність, стабільність, розвиток, безпека і демократія. Він зазначив, що Україна захищає спільний простір свободи в НАТО й чекає на мужність від лідерів Альянсу визнати це політично. Президент додав, що будівництво аграрних і енергетичних потужностей в Україні захистить світ від хаосу.