Шмигаль сподівається, що Україна та ЄС підпишуть "промисловий безвіз" до кінця 2022 року

Шмигаль заявив, що 2022 року Україна розраховує на приєднання до спільної транзитної процедури ЄС
Фото: kmu.gov.ua
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль упевнений, що країна може підписати угоди про оцінювання відповідності та прийнятності промислової продукції (АСАА) з Євросоюзом ("промисловий безвіз") до кінця 2022 року. Про це він сказав 26 січня на засіданні комісії з питань координації виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, пише "Інтерфакс-Україна".

"Взаємодія сторін у межах попередньої оцінки та регулярні звіти щодо виконання наданих рекомендацій дає нам підставу сподіватися на укладення угоди АСАА до кінця 2022 року", – заявив прем’єр-міністр.

Також Україна, за словами глави уряду, 2022 року розраховує на приєднання до спільної транзитної процедури ЄС.

Контекст:

16 вересня 2014 року Верховна Рада і Європарламент синхронно затвердили Угоду про асоціацію України з ЄС. 1 вересня 2017 року вона набула чинності у повному обсязі.

За підсумками саміту у Брюсселі в жовтні 2020 року Україна і Європейський союз домовилися про оновлення Угоди про асоціацію. Згідно з текстом документа, сторони очікують на подальше посилення економічної інтеграції та зближення регулювання в межах угоди в кількох галузях: цифровий ринок, захист довкілля, боротьба зі змінами клімату, фінансове співробітництво.

У грудні 2020 року Стефанішина заявляла, що Україна і Євросоюз домовилися про підписання "промислового безвізу" для низьковольтного та електромагнітного обладнання, машин та механізмів.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль стверджував, що "промисловий безвіз" Україна і ЄС підпишуть до кінця 2021 року.

Президент Володимир Зеленський заявляв у жовтні 2021 року, що Україна розраховує підписати угоду про "промисловий безвіз" на наступному саміті Україна – ЄС.

У січні 2022 року віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявляла, що Україна, найімовірніше, не підпише "промислового безвізу" цьогоріч.