Сила Track&Trace: технології ВТІ можуть допомогти Україні в боротьбі з контрабандою

Ексклюзивна електронна етикетка дає можливість перевірити справжність продукту кількома способами
Фото: kpvti.com
Щорічно Україна через неврахований товарообіг втрачає або недоотримує суми, які порівнянні або перевищують середній розмір траншу від міжнародних донорів. Фахівці компанії "ВТІ" розробили комплексну систему Track&Trace, яка може допомогти державі подолати контрабанду, що завдає мільярдних збитків державному бюджету. Її джерела – у недосконалості, технологічній відсталості механізмів маркування та захисту продукції від підроблень. Про це в інтерв'ю BitukMedia сказав Вадим Сірик, директор IT-департаменту міжнародної групи компаній IIG, до якої входить українське підприємство ПрАТ "ВТІ".

Система Track&Trace – це комплексна інноваційна розробка, створена для захисту продукції від підроблення та відстеження повного життєвого циклу маркованих товарів.

"Введення цифрових голографічних акцизних марок нашого виробництва 2009 року за перший рік збільшило надходження в бюджет від підакцизних товарів на 60%, що становило приблизно $2 млрд, – говорить експерт. – Однак за кілька років держава повернулася до звичайних "паперових" марок. Сьогодні наші технології ще прогресивніші – ми створюємо передові новації Track&Тrace, зокрема для підакцизних товарів".

Комплексні рішення для маркування і відстеження продукції, які розробляють фахівці компанії "ВТІ", містять унікальні спектральні голограми та інноваційну систему Track&Trace. Наприклад, цифрова етикетка конопляної олії торгової марки Leodar® від компанії "ОТІ" – це верхівка багаторівневої архітектури та інноваційної інтегрованої системи управління інформацією. Це дає змогу оперативно відстежити весь ланцюжок виробництва олії – від замовлення упаковки, місця і часу збору врожаю до дати розливу.

Ультрасучасна IMET-голограма "знає" унікальний аналітичний номер продукту, код торгової марки, номер збору врожаю в році, а також містить усю додаткову змінну інформацію про продукт. Будь-яка спроба внести зміни спричинить пошкодження голограми, які будуть помітними навіть неозброєним оком.

Ексклюзивна електронна етикетка дозволяє перевірити справжність продукту кількома способами – зокрема і через сайт торгової марки Leodar® за допомогою будь-якого мобільного пристрою зі стандартним застосунком для зчитування QR-коду. Після зчитування QR-коду користувач переходить на сторінку з номером марки на сайті Leodar® і може перевірити справжність продукту та звірити абсолютно всю інформацію, "зашиту" в цифровий код.

ПрАТ "ВТІ" – лідер ринку інформаційних технологій України, компанія з 50-річною історією у сфері проєктування масштабних автоматизованих систем, державних національних реєстрів і баз даних із метою випуску національної електронної ідентифікаційної картки, електронного паспорта та інших документів високого рівня захисту, які посвідчують особу. Фахівці компанії брали безпосередню участь у вирішенні найважливіших загальнодержавних завдань, зокрема оборонного значення. Підприємство "ВТІ" було головним розробником Єдиної державної автоматизованої паспортної системи (нині – Державна інформаційна система реєстрації фізичних осіб та їх документування, ДІС), у межах якої проводять централізоване оформлення українських закордонних паспортів.