"Сінево" заявила, що податкова "вбиває бізнес", вимагаючи 1,1 млрд грн. Шмигаль не відкинув зловживань

Перевірку мережі податкова проводила восени
Фото: Сінево / Синэво / Synevo медична лабораторія / Facebook
Мережа медичних лабораторій "Сінево Україна" заявила 16 грудня у Facebook, що Державна податкова служба (ДПС) безпідставно вимагає від неї 1,1 млрд грн.

"Податкова служба України безпідставно вимагає у "Сінево" 1,1 млрд грн. [...] Податкова вбиває бізнес, необґрунтовано вимагаючи від "Сінево" майже 50% річного обороту компанії, і шкодить інвестиційному клімату України", – ідеться у повідомленні.

У мережі уточнили, що 1,086 млрд грн податкова вимагала після перевірок, які проводили у вересні – листопаді 2021 року.

"Податкова служба звинувачує "Сінево Україна" у нібито ненаданні необхідних для перевірки документів, що підтверджують витрати компанії. Зі свого боку, компанія "Сінево" дуже здивована таким рішенням податкової служби та категорично не погоджується з ним. Офіційно заявляємо, що податковому органу було надано всі запитані для перевірки документи і факти передачі цих документів були задокументовані", – пояснили у компанії.

Бізнесмени наголосили, що "тільки за останні два роки" заплатили до бюджету країни понад 300 млн грн різних податків і зборів, а також створили понад 2 тис. робочих місць, офіційно виплачуючи зарплату.

За їхніми даними, їхні лабораторії зробили понад 2 млн тестів на коронавірус.

"Ми всіх закликаємо разом протидіяти таким діям податкових органів. Адже такі необґрунтовані рішення податкової служби можуть мати негативні наслідки для інвестиційного клімату України в цілому, це завдає непоправної шкоди іміджу України на міжнародній арені та нівелює всі зусилля щодо створення реноме привабливої для бізнесу та інвестицій країни", – заявили у "Сінево".

У ДПС 16 грудня проінформували, що в.о. голови служби Михайло Титарчук взяв справу "під особистий контроль".

"З урахуванням документів, які надало підприємство, ми розглянемо можливість проведення додаткової перевірки – задля винесення справедливого рішення", – сказав він.

У ДПС зазначили, що акт про перевірку склали 25 листопада, а 7 грудня "Сінево" "скористалося своїм законним правом та подало заперечення до такого акта перевірки".

"Заперечення у ДПС розглянуть до 20 грудня 2021 року і компанія за бажання візьме участь у цьому процесі", – пояснили податківці.

16 грудня ситуацію із "Сінево" прокоментував під час гала-івенту медіахолдингу НВ "Україна та світ 2022" прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, повідомляло агентство "Інтерфакс-Україна".

"Щодо роботи податкової треба подивитися... Я не вникав. У нас у державі відсутня корупційна піраміда, тому якщо виникають якісь окремі випадки зловживань та людського фактора, запевняю – це окремі випадки, в яких окремо потрібно розбиратися... Я поговорю з міністром фінансів про те, що відбувається з погляду цієї компанії", – сказав прем'єр.

Контекст:

У 2015 році у "Сінево" вже були проблеми через податки. У компанії заявляли, що співробітники Державної фіскальної служби виламали двері та розпочали обшук у центральному офісі у Києві у зв'язку з "неповною сплатою податків".

"Сінево" – частина європейського медичного холдингу Medicover, представленого в Україні, Німеччині, Польщі, Румунії, Туреччині, Білорусі, Грузії, Молдові, Болгарії, Сербії, Індії.