Ситуація в енергосистемі дає змогу Україні відновити експорт електроенергії у ЄС – Галущенко

Восени та взимку Росія завдала по енергосистемі України десятки ракетних і дронових ударів
Фото: depositphotos.com
Ситуація в енергосистемі України стабілізувалася і є резервні потужності, які дають змогу відновити експорт української електроенергії у Євросоюз. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко під час зустрічі у Брюсселі з віцепрезидентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем, пише пресслужба Міненерго.

"Він висловив сподівання на якнайшвидше рішення [європейської мережі операторів системи передавання електроенергії] ENTSO-E щодо збільшення можливостей для імпорту та експорту електроенергії між Україною та ЄС. Отримані від експорту кошти дозволять, зокрема, стабілізувати фінансовий стан енергетичних компаній, які зазнали значних втрат від російських атак, а також підготуватися до проходження наступного опалювального сезону", – повідомили у пресслужбі.

Також Галущенко розповів, що у процесі підготовки до наступної зими Україна планує максимально децентралізувати генерацію електроенергії через нарощування маневрових потужностей.

Міністр і віцепрезидент Єврокомісії обговорили співпрацю у сфері поновних джерел енергії й газових турбін і подальшу інтеграцію України в європейські ринки електричної енергії та газу. Зокрема, Галущенко наголосив на зацікавленості України в участі у платформі спільних закупівель природного газу.

Окремо сторони приділили увагу необхідності збереження європейських санкцій проти Росії в енергетичному секторі та їхнього розширення на ядерну сферу.

Як заявили у пресслужбі, Шефчович запевнив, що ЄС продовжуватиме підтримку України у боротьбі з агресором та зберігатиме політичний тиск на Росію.

Контекст:

Україна з 11 жовтня 2022 року припинила експорт електроенергії через російські ракетні обстріли енергетичних об'єктів. Масові ракетні обстріли вразили теплову генерацію та електричні підстанції, тож Україна має припинити експорт "для стабілізації власної енергосистеми", зазначили у Міненергетики.

Із початку осені минулого року РФ здійснила 15 масованих ракетних атак на інфраструктуру України, ще 17 атак було вчинено із застосуванням дронів-камікадзе. За 4,5 місяця в енергооб'єкти України влучили 255 російських ракет і дронівЧерез обстріли у країні почали вводити тимчасові вимкнення світла, які в окремих випадках тривали кілька діб.

12 лютого 2023 року "Укренерго" вперше за час осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.