Суд заарештував 18 млн м³ газу, який належить Новинському, на 144 млн грн

Санкції проти Новинського ввели у грудні 2022 року, а пізніше розширили
Фото: Вадим Новинский / Facebook
Суд заарештував майно підсанкційного екснардепа Вадима Новинського. Про це повідомив пресцентр Служби безпеки України 20 квітня.

Арешт накладено на 18 млн м&³3; газу, який компанії Новинського зберігали у сховищах "Укртрансгазу" і намагалися відчужувати на користь третіх осіб, щоб уникнути санкцій Ради нацбезпеки і оборони України, повідомили в СБУ.

Загальна вартість заарештованого газу – понад 144 млн грн.

"Щоб уникнути санкцій РНБО, Новинський перереєстрував власні газовидобувні підприємства на кількох афілійованих осіб, які безпосередньо пов'язані з РФ. Для реалізації оборудки він залучив підконтрольних приватних нотаріусів і державних реєстраторів", – ідеться в повідомленні.

Але СБУ викрила схему і заблокувала її. Триває розслідування кримінального провадження за ст. 111-2 Кримінального кодексу (допомога державі-агресору).

Контекст:

На офіційному сайті Новинського повідомляють, що він народився в місті Стара Русса Новгородської області РФ. Українського громадянства набув 2012 року, проживає на території України з 2007 року.

2013-го його обрали депутатом Верховної Ради в мажоритарному окрузі в Севастополі, він увійшов до фракції Партії регіонів, а 2014 року став народним депутатом України від Опозиційного блоку. 1 жовтня 2018 року Новинський повідомив, що очолив всеукраїнський громадський рух "Партія миру".

У 2019 році став депутатом Верховної Ради IX скликання в мажоритарному окрузі, який повністю розташований у межах Маріуполя, окупованого зараз Росією. У липні він склав мандат, заявивши, що зараз "відверто не до політики".

У грудні РНБО ввела санкції проти низки представників УПЦ МП і РПЦ, зокрема Новинського. У січні 2023-го санкції розширили.