Транзит російського газу через Україну впав до мінімуму за рік

Скорочення транзиту російського газу через Україну відбулося на тлі найсильнішої відлиги в Європі

Фото: depositphotos.com
Найменший добовий обсяг транзиту російського газу через Україну був у січні 2020 року після переговорів щодо укладення нового контракту між НАК "Нафтогаз України" й "Газпромом".

Російський "Газпром" скоротив транзит природного газу територією України до мінімуму протягом останніх 12 місяців. Про це пише російський "Інтерфакс".

Це сталося на тлі небувало теплого повітря, який фіксують у Європі після морозного фронту, зазначає агентство.

За його даними, перші 16 днів лютого прокачування газу через Україну було із середнім рівнем 119 млн м&³3; на добу. 17 лютого цей показник знизився до 95 млн м&³3;, а 20 лютого прокачування газу становило вже 67 млн м&³3; на добу – це мінімум за останній рік.

Найменше було в січні 2020 року після переговорів щодо укладення нового транзитного контракту між НАК "Нафтогаз України" й "Газпромом", зазначає "Інтерфакс". Станом на лютий у "Газпрому" на довгостроковій і короткостроковій основі законтрактовано транзит 124,2 млн м газу.

30 грудня 2019 року НАК "Нафтогаз України" й "Газпром" підписали новий контракт на транзит газу на п'ять років.

Мінімально гарантоване прокачування за новим договором "качай або плати" становить 65 млрд м&³3; газу в перший рік і по 40 млрд м&³3; у наступні чотири. Український президент Володимир Зеленський зазначав, що в межах п'ятирічного контракту з транзиту газу Україна одержить понад $7 млрд.

У 2020 році через територію України в Євросоюз транспортували 55,8 млрд м&³3; російського газу – це найнижчий показник за сім років, повідомляли 2 січня в ТОВ "Оператор ГТС України".