Третина від необхідного. Міністр фінансів повідомив, скільки західної допомоги Україна отримує на першочергове відновлення

Загальну потребу коштів на швидке відновлення сьогодні оцінюють у $14,1 млрд Марченко
Фото: Міністерство фінансів України / Facebook
З усіх фінансових зобов'язань партнерів України лише $3,87 млрд відповідають завданням швидкого відновлення країни. Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко під час зустрічі 13 липня зі спеціальним уповноваженим президента Франції з питань допомоги та відновлення України П'єром Ельброном, пише Мінфін.

За його словами, залучені гроші розподілять по пріоритетних сферах, які потребують відновлення внаслідок російської агресії: енергетична підтримка – $837 млн, гуманітарне розмінування – $169 млн, відновлення пошкодженого житла – $25 млн, допомога приватному сектору – $206 млн, відновлення критичної інфраструктури – $2,6 млрд.

Загальну потребу коштів на швидке відновлення сьогодні оцінюють у $14,1 млрд, повідомив Марченко.

Він зазначив, що сьогодні Україна узгоджує з донорами черговість проєктів і наявні під них ресурси, тому що є певна невідповідність між тим, у що хочуть інвестувати партнери, та головними потребами країни.

Міністр фінансів також нагадав, що під час конференції щодо відновлення України, яка відбулася наприкінці червня у Лондоні, лідери ЄС анонсували створення нового фінансового інструменту для України (Ukraine Facility). У нього входитимуть три компоненти: фінансова підтримка у вигляді безповоротної допомоги та кредитів; інвестиційна рамка, призначена для залучення приватних та державних інвестицій; технічна допомога та експертне консультування.

"Для імплементації механізму Ukraine Facility уряд України має розробити план із відновлення, реконструкції та модернізації. Цей документ буде орієнтиром і для інших програм допомоги", – додав Марченко.

Контекст:

Згідно з розрахунками Світового банку, які озвучили в березні, для повоєнного відновлення та реконструкції Україні необхідно щонайменше $411 млрд.

4 липня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що одним із трьох завдань українського уряду є швидке відновлення України від наслідків вторгнення країни-агресора Росії.

В Офісі президента 12 липня повідомили, що наразі збитки, яких було завдано Україні внаслідок російської агресії, оцінюють уже в $750 млрд. В ОП пояснили, що проєктний офіс "Великого будівництва" та обласні військові адміністрації розробили план швидкого відновлення України (Fast Recovery plan). Він передбачає оперативне відновлення критично важливої інфраструктури і житла на деокупованих територіях. Загальний бюджет Fast Recovery plan становить приблизно $17,4 млрд.

Окрім того, в ОП зараз працюють над довгостроковим планом оновлення України. Він визначає перелік національних програм відновлення.