ТРЦ Ocean Plaza і Миколаївський глиноземний завод, які належать росіянам, продадуть з аукціону – глава Фонду держмайна України

ФДМУ зацікавлений продати конфісковані активи якнайшвидше – Умєров
Фото: Рустем Умєров / Rustem Umero / Facebook
Конфісковані в російських бізнесменів українські активи виставлять на приватизацію. Про це глава Фонду державного майна України Рустем Умєров повідомив в опублікованому 29 березня інтерв'ю Forbes.

За його словами, реалізувати майно дає можливість санкційне законодавство. ФДМУ планує зробити це за максимально швидкою процедурою.

"Нам уже передали активи президента-втікача Віктора Януковича і російського бізнесмена Володимира Євтушенкова, а також Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат, який належав російському бізнесмену Михайлові Шелкову. Демурінський ГЗК готуємо виставляти на приватизацію. Щодо інших активів ще ведемо роботу з узяття в управління", заявив він.

Глава фонду також повідомив, що один із найдорожчих активів Миколаївський глиноземний завод, який до націоналізації належав росіянину Олегові Дерипаску, буде готовим до продажу вже до кінця 2023 року.

"До моменту оголошення аукціону фонд діятиме так само як і на Демурінському ГЗК. Там для того, щоб запустити підприємство, потрібно було 40 млн грн. Ми подивилися на наявні активи і вирішили виставити наявну продукцію, яку зберігали на ГЗК, на Prozorro. І на ці кошти запустили підприємство й виплатили заробітні плати", сказав Умєров.

ТРЦ Ocean Plaza, який конфіскували в сім'ї соратника президента РФ Володимира Путіна Аркадія Ротенберга рішенням Вищого антикорупційного суду, продадуть одразу після аудиту.

"Ми зацікавлені виставити його на аукціон якнайшвидше. Попередньо потрібно провести юридичний, технічний і фінансовий аудит. За строками те саме, що і з Миколаївським – 90 днів на аудит, і можна оголошувати аукціон. Головне – щоб юридично цей актив до нас дійшов", – додав Умєров.

Контекст:

У серпні 2022 року ТРЦ Ocean Plaza передали в управління АРМА, оскільки серед його власників громадяни Росії з близького оточення Путіна, а кошти, отримані від діяльності ТРЦ, використовували для фінансування виробництва й постачання боєприпасів збройним силам РФ. 20 березня 2023 року ВАКС за позовом Міністерства юстиції конфіскував його та низку інших російських активів.

У липні 2022 року суд заарештував активи і права на Миколаївський глиноземний завод Дерипаски. Рішення суду також стосується надровидобувних компаній "Глухівський кар'єр кварцитів", "Хустський кар'єр" та "Жежелівський кар'єр". Вартість переданого Україні майна становить понад 10 млрд грн.