Цхакая: Якщо Україна хоче, щоб податковий терор закінчився, від податку на прибуток доведеться відмовитися

Цхакая: Є багато людей, які проти зниження податків
Скріншот: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine / YouTube
В Україні необхідно зменшити податки. Про це в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" заявив експерт Офісу простих рішень та результатів, ексголова податково-митної служби Грузії Георгій Цхакая.

"Україна не у тій ситуації, щоб компанії сплачували 41,5% від зарплати. Якщо бізнесмен платить на руки працівникові зарплату 10 тис. грн, то 4150 грн він має заплатити податків. Ніхто цього не хоче робити, звідси й зарплати у конвертах. В Україні 25% людей отримують усю зарплату в конвертах, ще стільки само  частину зарплати у конвертах, тобто 50% працівників мають "чорну" або "сіру" зарплату. Фіскальний ефект відбілювання цієї галузі матиме величезний ефект для держави. Але для цього потрібно зменшити податкове навантаження", – сказав він.

Експерт підкреслив, що "немає країн, які розвиваються, де платять податки такого значного розміру, як в Україні".

"Є безліч людей, які проти зниження податків, той самий Мінфін затягне звичну пісню про компенсатори. Але без такого кроку нічого не буде. Податковий кодекс дуже поганий і складний, податок на прибуток поганий. Якщо Україна хоче, щоб податковий терор коли-небудь закінчився, від податку на прибуток доведеться відмовитися", – заявив Цхакая.

За його словами, спочатку потрібно змінити систему, а потім "закручувати гайки".

"Якщо ця черговість порушується, ти програєш у моральній битві між бізнесом і збирачем грошей", – пояснив Цхакая.

На запитання, скільки років потрібно, щоб це змінилося, він відповів: "Це залежить лише від лідерів".

Цхакая: Якщо скласти мовні сертифікати зі скасуванням премій для держслужбовців, виходить операція ворожих сил. Диверсія. Читайте повну версію інтерв'ю

Контекст:

Кабінет Міністрів України 12 травня схвалив підготовлений Міністерством фінансів проєкт змін до Податкового кодексу. Передбачають, що зміни дадуть змогу збирати до державного бюджету додатково понад 60 млрд грн на рік.