Ціна на газ у Європі зросла до $727

Біржові ціни на газ у Європі вперше встановили рекорд у серпні
Фото: National Bank Of Ukraine Національний банк України / Flickr
Ціна жовтневого ф'ючерсу на спотовий індекс TTF на газ 13 вересня зросла до $727 за 1 тис. м³. Про це свідчать дані лондонської біржі ICE.

Ціна $727 за тис. м&³3; є рекордною, раніше вона досягала історичного максимуму за останні три з половиною роки 9 вересня, перевищивши позначку більше ніж $700 за 1 тис. м&³3;.

Головна причина зростання ціни – низький рівень запасів газу в підземних сховищах Європи за обмеженого надходження газу трубопроводами і в зрідженому вигляді, написало агентство "Інтерфакс".

Станом на ранок 12 вересня резерви газу становили 70,45%, це на 15,7% нижче від середнього рівня за останні п'ять років.

Контекст:

Біржові ціни на газ у Європі вперше встановили рекорд останніх трьох років у серпні, коли перевищили позначку $600 за 1 тис. м&³3;, зазначало РБК. Поштовх до зростання цін дали результати аукціону, на якому "Газпром" відмовився бронювати додаткові потужності для транзиту через Україну, пише агентство.

Зростання цін на газ у Європі стало результатом транзитної політики російського монополіста, підкреслив гендиректор "Оператора газотранспортної системи України" Сергій Макогон. Він зазначив, що за рік ціна зросла втричі.

Це накладається на небажання російського "Газпрому", який має монопольне становище на європейському ринку газу, збільшувати закачування газу у сховища або продажі на спотовому ринку напередодні запуску газопроводу "Північний потік – 2", пояснював Маринченко.