Цінові обмеження мають критичний вплив на енергобезпеку країни – державний трейдер

8 червня 2023 року НКРЕКП схвалила проєкт постанови "Про встановлення граничних цін на ринку "на добу наперед", внутрішньодобовому ринку і балансувальному ринку"
Фото: depositphotos.com
Дія в Україні price cap – цінових обмежень на ринку електроенергії – позбавляє роботу на ринку економічного сенсу, а також загрожує енергобезпеці, заявив в ефірі YouTube-каналу Energy Club представник Енергетичної компанії України Роман Волошенюк.

Він наголосив, що це критично в період дефіциту електроенергії у зв'язку з масштабними пошкодженнями й окупацією енергетичної інфраструктури.

"Наш ринок електричної енергії, скажімо так, демонструє часткову волатильність, яка рано чи пізно знаходить свою межу. Ця межа – це наші мінімальні й максимальні price cap, а такі обмеження призводять до відсутності економічного стимулу для здійснення експортно-імпортних операцій. І це стає критичним для енергобезпеки країни", – заявив Волошенюк.

Залучення Україною аварійної допомоги від сусідніх країн коштує державі значно дорожче, ніж комерційний імпорт за дефіциту, і запропоновані НКРЕКП price cap не сприяють енергетичній безпеці, вважає представник компанії.

"Рівень цінових обмежень, які запропоновані регулятором у проєкті, не вирішить питання того ж комерційного імпорту, який зможе нам допомогти в період дефіциту. У травні – червні ціни в пікові години, де ми бачили найбільший дефіцит на нашому РДН, і ціни в Європі досягали €140–180. Що становить, звісно, більше, ніж ті рівні, які пропонує НКРЕКП", – зазначив Волошенюк.

Він наголосив, що регулятор може нарешті "розірвати це замкнене коло" й дати змогу українському ринку рухатися європейським шляхом. Волошенюк додав, що нещодавно ухвалений закон про REMIT створює справді дієвий механізм безпечного об'єднання ринків України та Європи.

Контекст:

НКРЕКП скасувала цінові обмеження на ринку електроенергії із 30 червня 2023 року. Відповідне рішення ухвалили на засіданні НКРЕКП 31 травня.

За інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", 8 червня 2023 року НКРЕКП схвалила проєкт постанови "Про встановлення граничних цін на ринку "на добу наперед", внутрішньодобовому ринку і балансувальному ринку". Максимальні price cap на РДН для годин мінімального навантаження (з опівночі до 7.00 і з 23.00 до 24.00) зростуть із 2000 грн/МВт-год до 2706,63 грн/МВт-год і для годин максимального навантаження (із 7.00 до 23.00) – з 4000 грн/МВт-год до 5413,26 грн/МВт-год.

Державна енергогенерувальна компанія "Енергоатом" запропонувала НКРЕКП не вводити граничних цін на ринку електроенергії.