У Харківській області СБУ знешкодила угруповання крадіїв елітних автомобілів

Бандити вимагали від власників автомобілів викуп за їхні власні машини
Фото: Владислав Абдула / Facebook

Викрадачі вимагали від господарів за повернення неушкодженого автомобіля 2025% від його ринкової вартості, повідомили в СБУ.

Служба безпеки України (СБУ) спільно з поліцією знешкодила у Харкові міжрегіональну групу професійних злочинців, яка спеціалізувалась на викраденні елітних автомобілів. Про це у Facebook повідомив речник СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Члени банди викрадали іномарки останніх років випуску, переважно Toyota та Lexus, і пропонували повернути їх власникам за винагороду. Сума, яку викрадачі вимагали за повернення неушкодженого автомобіля, становила 20–25% від його ринкової вартості.

Установили, що учасники групи причетні до більш ніж 15 крадіжок автомобілів у багатьох регіонах України.

Частину одержаних грошей бандити передавали на тимчасово захоплену терористами територію Луганської області. За ці гроші вони купували наркотики і вогнепальну зброю, які переправляли через лінію розмежування для реалізації в інших регіонах України.

Організатором банди виявився 33-річний житель Луганської області. Серед членів угруповання був колишній працівник міліції з Донбасу, звільнений у минулому році.

29 березня правоохоронці затримали організатора та двох активних членів угруповання. У затриманих вилучили викрадений автомобіль Toyota RAV4, гроші, пристрій для зчитування кодів сигналізації, автомат з патронами і психотропні засоби.

Вирішують питання щодо оголошення затриманим про підозру за ч. 3 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України.