У Казахстані заявили, що Росія не блокувала постачання казахстанського вугілля в Україну

За інформацією українських чиновників, РЖД не підтверджує проїзду вагонів з вугіллям в Україну територією Росії
Фото: depositphotos.com
Обмеження на транзит казахстанського вугілля через Росію в Україну пов'язані із завантаженістю російської інфраструктури. Про це заявили агентству "Интерфакс-Казахстан" у пресслужбі міністерства інфраструктурного розвитку Казахстану.

У відомстві наголосили, що Росія не блокувала постачання вугілля повністю, "але є деякі обмеження у зв'язку із завантаженістю інфраструктури з російського боку".

4 листопада голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус написав у своєму Telegram-каналі, що Російська Федерація зупинила транзит енергетичного вугілля, яке надходить в Україну з Казахстану.

За його словами, усі відповідні постачання в листопаді заблоковано, а технічно блокування відбувається на рівні компанії "Российские железные дороги", яка не підтверджує проїзду вагонів з таким вугіллям територією Росії.

Про те, що РФ, зупинивши постачання енергетичного вугілля, створює штучні перешкоди для імпорту Україною вугілля з Казахстану, заявив також 5 листопада на засіданні Верховної Ради міністр енергетики України Герман Галущенко.

Контекст:

Заступник міністра енергетики України Максим Немчинов 15 жовтня попереджав, що для проходження опалювального сезону Україна має додатково постачати вугілля. За його словами, Україна має контракти на імпорт вугілля на $4 млн, до кінця опалювального сезону очікують контрактів ще на $2 млн.

29 жовтня стало відомо, що Російська Федерація з 1 листопада зупиняє постачання енергетичного вугілля в Україну.

Компанія ДТЕК підписала контракт на постачання у листопаді додатково 60 тис. тонн вугілля зі Сполучених Штатів Америки. ДТЕК повідомляв про договори на постачання пприблизно 0,5 млн тонн вугілля, зокрема з Польщі (320 тис. тонн) і США (150 тис. тонн). Станом на 21 жовтня компанія отримала 278 тис. тонн імпортного вугілля.

30 жовтня у Міненерго повідомили, що в листопаді цього року Україна імпортуватиме вугілля з Польщі, Казахстану та ПАР, українські компанії вже підписали необхідні контракти.