У Міненерго розповіли, як Україна збирається компенсувати нестачу вугілля після припинення постачання з РФ

29 жовтня стало відомо, що Росія з 1 листопада зупиняє постачання енергетичного вугілля до України

Фото: depositphotos.com
Нинішнього опалювального сезону Україна максимально залучатиме атомну генерацію до виробництва електроенергії. Це дасть змогу знизити потребу у вугіллі, постачання якого зупинила Росія. Про це 5 листопада у Верховній Раді повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Галущенко підкреслив, що Росія веде війну за енергетичну монополію у Європі та використовує енергетичну кризу, щоб посилити своє геополітичне становище.

"Сьогодні російські газові сховища заповнені на 99%, при тому, що у європейських країнах, наприклад Австрії – на 55%, Нідерландах – на 30%. Навіть постачаючи газ через газотранспортну систему України, Росія постачає лише 57 млн м&³3; на добу замість 109 млн м&³3; відповідно до угоди", – зазначив він.

Також міністр згадав про те, що РФ зупиняє постачання енергетичного вугілля в Україну та створює штучні перешкоди для імпорту Україною вугілля з Казахстану. Попри це Україна зможе спокійно пройти опалювальний період, упевнений політик.

"Ключовим стабілізуючим чинником цього опалювального сезону стане атомна генерація. Мова йде про максимальне залучення атомних блоків до виробництва електроенергії. У прогнозному балансі на цей рік навантаження буде рекордним на атомну генерацію за останні п'ять років. Ідеться про плюс 7 млрд кВт-год, що на 15% більше від торішнього [показника]. Таке збільшення у виробництві електроенергії дозволить зменшити потребу у вугіллі на 3,6 млн тонн", – заявив Галущенко.

За його словами, на сьогодні в Україні працює 11 енергоблоків. У листопаді заплановано увімкнути додатково ще два блоки, а на початку грудня – ще один.

"Ключовим моментом є те, що створюючи такі перешкоди щодо постачання паливних ресурсів до України, РФ, безумовно, має можливість вплинути і на обмеження постачання палива. На сьогодні диверсифікація відбувається, але ще є половина блоків, які працюють на паливі РФ. У цьому плані ми почуваємося спокійно, тому що станом на сьогодні резерв палива, закупленого наперед, дає можливість спокійно проходити опалювальний сезон. На сьогодні є 146% річної потреби для блоків ВВЕР-1000 та 150% – для ВВЕР-440", – зазначив він.

Контекст:

Заступник міністра енергетики України Максим Немчинов 15 жовтня попереджав, що для проходження опалювального сезону Україна має додатково постачати вугілля. За його словами, Україна має контракти на імпорт вугілля на $4 млн, контракти ще на $2 млн очікують до кінця опалювального сезону.

29 жовтня стало відомо, що Російська Федерація з 1 листопада зупиняє постачання енергетичного вугілля в Україну.

Компанія ДТЕК підписала контракт на постачання в листопаді додатково 60 тис. т вугілля зі Сполучених Штатів Америки. ДТЕК повідомляв про договори на постачання приблизно 0,5 млн т вугілля, зокрема з Польщі (320 тис. т) та США (150 тис. т.). Станом на 21 жовтня компанія отримала 278 тис. т імпортного вугілля.

30 жовтня в Міненерго повідомили, що в листопаді цього року Україна імпортуватиме вугілля з Польщі, Казахстану та ПАР, українські компанії вже підписали необхідні контракти.