У Міненерго запевнили, що віялових вимкнень електрики не буде

Галущенко не бачить передумов для віялових вимкнень електроенергії

Фото: Міністерство енергетики України / Facebook

Ситуація в енергосистемі України є стабільною, і держава знає, як вирішувати проблеми, якщо вони виникнуть. Про це 21 грудня заявив на брифінгу міністр енергетики Герман Галущенко, повідомляє кореспондент "ГОРДОН".

"Ми абсолютно спокійно себе почуваємо з точки зору можливостей української енергосистеми. Сьогодні споживання електроенергії у зв'язку з похолоданням збільшилося на 1 тис. мВт, на 21 грудня воно складає 22,5 тис. мВт. При такому споживанні ми маємо значний резерв потужностей для забезпечення необхідним обсягом електроенергії", – наголосив міністр.

Щодо запасів вугілля в Україні, Галущенко назвав ситуацію в цій галузі стабільною.

"Відбувається збільшення складу протягом грудня приблизно на 15%. Це відбувається перш за все завдяки системному імпорту вугілля морським шляхом. Через дії РФ був повністю зупинений транзит вугілля з Казахстану. Ми розуміємо, що інших шляхів, ніж морський, фактично немає. Є невеликий імпорт з Польщі, але основні напрямки – постачання морським шляхом. Станом на сьогодні в Україну надійшло шість суден – це близько 400 тис. т вугілля, до кінця року очікуємо на захід ще чотирьох суден із майже 300 тис. т вугілля", – повідомив глава Міненерго.

Галущенко запевнив, що жодних віялових вимкнень в Україні не відбувається і не заплановано.

"Стосовно ремонтів, запланованих операторами систем розподілу [електроенергії], питання полягає в тому, що дійсно є плановість таких ремонтів. Ми звернулися до НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. – "ГОРДОН") із проханням мінімізувати такі ремонти, а якщо їх дійсно треба проводити, то мова йде про те, що вони мають відбуватися тільки після пошуку альтернативного споживання для користувачів, щоб вони не відчували негативу від таких планових ремонтів", – додав міністр.

Контекст:

4 листопада нардеп від "Батьківщини" Іван Крулько заявив в ефірі каналу "Наш", що в Україні з 88 енергоблоків  ТЕС функціонує лише 37 і половина з тих, які не працюють, простоює через брак палива. "Це серйозна проблема. Що ми будемо робити в цій ситуації, коли через нестачу електроенергії, не дай боже, почнуть віялово відключати, у тому числі лікарні?" – сказав нардеп.

11 листопада про ризик віялових вимкнень заявляв мер Києва Віталій Кличко. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль назвав тоді його слова дезінформацією та сказав, що уряд не планує віялових вимкнень. "Віялових відключень у країні немає", – заявив Шмигаль, закликавши не плутати їх із регламентними роботами на електромережах.

В інтерв'ю "Радіо Свобода", яке вийшло 20 листопада, прем'єр повторив цю тезу. "На сьогодні жодною організацією-регулятором, урядом, ніким в Україні не плануються віялові відключення. Тобто таких планів організації, підготовки віялових відключень в Україні немає. [Можна спати спокійно, холодильник] не розмерзнеться", – сказав він.

22 листопада слідом за Кличком про ризик віялових вимкнень заявив мер Одеси Геннадій Труханов.

Заступник міністра енергетики України Максим Немчинов 15 жовтня попереджав, що для проходження опалювального сезону Україна має додатково постачати вугілля. За його словами, Україна має контракти на імпорт вугілля на $4 млн, контракти ще на $2 млн заплановано до кінця опалювального сезону.

29 жовтня стало відомо, що РФ із 1 листопада зупиняє постачання енергетичного вугілля в Україну.

30 жовтня у Міненерго повідомили, що в листопаді цього року Україна імпортуватиме вугілля з Польщі, Казахстану та ПАР, українські компанії вже підписали необхідні контракти.

Галущенко 5 листопада запевнив, що Україна зможе спокійно пройти опалювальний період попри те, що РФ зупиняє постачання енергетичного вугілля в Україну та створює штучні перешкоди для імпорту Україною вугілля з Казахстану.

5 листопада, як пише "Укрінформ", пресслужба "Укренерго" спростовувала можливість віялових вимкнень. "Режими роботи енергосистеми збалансовані, жодних графіків аварійних відключень (віялові відключення) споживачів або будь-яких інших заходів, спрямованих на обмеження споживання електроенергії, оператор системи передачі НЕК "Укренерго" не вводив і вводити не збирається", – підкреслювали в компанії.

Шмигаль заявив 11 листопада, що осінньо-зимовий період в Україні мине стабільно й енергоресурсів на опалювальний сезон вистачить.