У Німеччині погодили будівництво перших 55 км газопроводу "Північний потік – 2"

Довжина другої черги газопроводу "Північний потік" має становити 1200 км
Фото: ЕРА

55-кілометрова ділянка російського трубопроводу "Північний потік – 2" проляже в німецьких територіальних водах у Балтійському морі. Влада землі Мекленбург – Передня Померанія передбачила компенсацію за втручання в навколишнє середовище.

Північна німецька земля Мекленбург – Передня Померанія дала свою згоду на будівництво ділянки російського газопроводу "Північний потік – 2". Про це 31 січня повідомили на сайті міністерства енергетики та інфраструктури регіону.

55-кілометрова ділянка трубопроводу проляже в німецьких територіальних водах у Балтійському морі.

Міністр енергетики землі Крістіан Пегель заявив, що відомство передбачило компенсацію за втручання в навколишнє середовище. Водночас він підкреслив, що природний газ завдає меншої шкоди екології, аніж спалювання нафти чи вугілля.

Для остаточного дозволу на будівництво з боку Німеччини необхідна згода Федерального відомства морського судноплавства і гідрографії, а також ще чотирьох федеральних земель, територіями яких має пройти газопровід.

Проект "Північний потік – 2", очолюваний колишнім канцлером Німеччини Герхардом Шредером, передбачає будівництво двох ниток газопроводу сукупною потужністю 55 млрд м&³3; газу на рік із Росії до Німеччини дном Балтійського моря. Зараз газопровід "Північний потік" складається з двох ниток довжиною 1224 км із пропускною здатністю 27,5 млрд м&³3; кожна. Він проходить дном Балтійського моря. "Газпром" почав постачання цим газопроводом у 2012 році.

У грудні 2015 року президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що проект другої черги газопроводу "Північний потік" не відповідає енергетичним правилам ЄС (Третьому енергетичному пакету) і підриває роль України як транзитера газу.

У березні 2016 року вісім країн Євросоюзу (Угорщина, Латвія, Польща, Румунія, Словаччина, Чехія, Естонія та Литва) підписали звернення до Єврокомісії з протестом проти проекту газопроводу. Водночас його будівництво підтримують Німеччина, Франція, Австрія та Нідерланди, пише "Німецька хвиля".

Глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що в ЄС немає одностайної згоди щодо переговорів із Росією стосовно "Північного потоку – 2".

Розпочати будівництво другої черги газопроводу "Північний потік" довжиною 1200 км планують у 2018 році. Орієнтовна вартість проекту – €9,5 млрд.