Україна може відмовитися від імпорту газу протягом п'яти років – Вітренко

Україна удвічі менш енергоефективна, ніж середньостатистична країна Східної Європи, зазначив Вітренко
Фото: naftogaz.com
Україна може повністю забезпечити себе газом і відмовитися від його імпорту. Про це 20 жовтня під час панельної дискусії на Українському газовому інвестиційному конгресі (Ukraine Gas Investment Congress) у Києві заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, повідомив департамент з інтегрованих комунікацій НАК.

"Цієї мети ми можемо досягти протягом п'яти років. Успіх залежатиме від трьох факторів", – зазначив Вітренко.

Перший із них – нарощування видобування газу. Вітренко розповів, що "Нафтогаз" планує збільшити видобування природного газу в найближчі 10 років в 1,8 раза – із поточних приблизно 13 млрд м&³3; до 24 млрд м&³3; за рік.

Не менш важливим є збільшення виробництва біогазу в Україні, додав голова правління НАК.

"Ми маємо величезний потенціал для виробництва біогазу, Україна – найбільша за територією країна в Європі. Земля значно дешевша, ніж у Західній Європі, тож у нас є великі можливості для побудови сонячних, вітряних електростанцій та виробництва біомаси. У нас розвинутий сільськогосподарський сектор, що також важливо для виробництва біогазу", – сказав Вітренко.

Також він наголосив на важливості підвищення енергоефективності для досягнення Україною енергонезалежності.

"Україна удвічі менш енергоефективна, ніж середньостатистична країна Східної Європи... Українці споживають багато природного газу. Проте для досягнення енергетичної незалежності Україна має працювати над зменшенням неефективних витрат енергії. Найдешевша та найнадійніша енергія – це та, яку ви не витратили даремно", – резюмував Вітренко.

Контекст:

З осені 2015-го Україна не імпортує природного газу за контрактом із "Газпромом", закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

"Оператор ГТС України" (ОГТСУ) повідомив у січні, що торік обсяг транспортування газу з Європи в Україну становив 15,9 млрд м&³3;. Зокрема, імпорт зі Словаччини  10,2 млрд м&³3;, з Угорщини – майже 4,2 млрд м&³3;, із Польщі – приблизно 1,5 млрд м&³3;.

На початку жовтня в ОГТСУ заявили, що постачання газу з ЄС в Україну в січні – вересні 2021 року скоротили більше ніж ушестеро порівняно з аналогічним періодом минулого року, воно становить 2,381 млрд м&³3;.

У "Нафтогазі" розповіли, що за час минулого опалювального сезону (із жовтня 2020 року) з ПСГ України відібрали 13,2 млрд м&³3; і там залишилося ще 15,1 млрд м&³3;.

АТ "Укргазвидобування", 100% якого належить "Нафтогазу", зазначало на початку жовтня, що за перші дев'ять місяців 2021 року держкомпанія видобула 10,2 млрд м&³3; природного газу.