Україна 2022 року почне переговори з МВФ щодо нової програми співпраці – голова НБУ

Шевченко: Наступного року ми перейдемо до обговорення нової програми співробітництва
Фото: National Bank of Ukraine (NBU) / Flickr
Голова Національного банку України Кирило Шевченко в інтерв'ю Bloomberg, яке вийшло 10 грудня, анонсував початок переговорів із Міжнародним валютним фондом щодо нової програми співпраці.

Шевченко назвав головним у відносинах МВФ та України репутацію і довіру.

"Зрештою це також і про гроші", – додав Шевченко, нагадавши про отримання Україною допомоги від МВФ на загальну суму майже $2,7 млрд, другий транш від МВФ і допомогу від Євросоюзу.

"Наступного року ми перейдемо до обговорення нової програми співпраці", сказав він, уточнивши, що програму, строк дії якої спливає 2022 року, продовжувати не планують.

Контекст:

Україна співпрацює із МВФ за програмою stand-by. Виконавча рада Фонду схвалила її 9 червня 2020 року. За нею передбачено виділення $5 млрд чотирма траншами. 12 червня Україна отримала $2,1 млрд першого траншу. Київ очікував на отримання ще двох траншів по $700 млн до кінця року, але цього не сталося.

18 жовтня 2021 року місія МВФ та влада України досягли попередньої угоди про перший перегляд програми фінансування stand-by.

Перегляд програми співпраці з Україною stand-by та виділення країні траншу на суму 500 млн спеціальних прав запозичення, що еквівалентно $699 млн, виконавча рада Міжнародного валютного фонду завершила 22 листопада. Строк дії угоди про stand-by продовжено до кінця червня 2022 року.

Другий транш за програмою stand-by надійшов на рахунки уряду України 24 листопада.